Щатските индекси ще регистрират сериозно понижение, като причината, която ще предизвика това, ще е политиката на Фед. Това прогнозира анализаторът Дейвид Стокман, бивш директор на щатската комисия Office of Management and Budget, пред финансовото издание CNBC.

„Бих определил Фед като подпалвач със завързани очи. Въоръжен, опасен и изгубен. Фед просто не иска да промени статуквото да чака края на този цикъл при нулеви лихви в икономика, чиято задлъжнялост е при пикови нива. Смятам, че резервът ще повиши лихвите само още веднъж през тази година или ще си намери извинение защо да не го направи“, смята Стокман.

Според анализатора спадът в ръста на печалбите, глобалните трендове, неправилната политика на ЕЦБ и липсата на твърда позиция от страна на Фед са довели до това пазарът да се повишава в среда на „тънък лед“.

„В момента, в който пазарът осъзнае, че Фед и ЕЦБ са свършили амунициите си, това ще е краят“, прогнозира Стокман. „Смятам, че светът е в изключително несигурно среда, както никога досега“.

Доказателства за тази несигурност могат да бъдат открити в Азия. Япония, Китай и Южна Корея станаха свидетели на спад в износа си с двуцифрени проценти през първите два месеца на годината.

В същото време широкият щатски индекс S&P 500 се повиши с 13% от дъното си през февруари. Въпреки това обаче Стокман смята, че големите пазарни флуктоации по-скоро са началото на дълъг и сериозен „мечи пазар“.

„Все още сме в „ничия земя“. Станахме свидетели на корективно повишение. То бе силно, но идва единствено, за да бъде последвано от голям срив“, коментира пазарният стратег. „Световната дефлация ще премине в световна рецесия“.

Таргетът на анализатора за широкия щатски индекс е 1 300 пункта, или с 37% под нивото му на вчерашното му затваряне.