В град Маргейт в английското графство Кент, не твърде далеч от пристанището, се намира една загадъчна подземна кухина.

Тя разполага с 21 метра дълги тунели. Те са високи близо два метра и половина. Простират се на почти два метра дълбочина под повърхността, която изглежда като типичен английски квартал с еднофамилни къщи и градини.

Кой ги е прокопал и с каква цел – това все още е загадка. Още по-завладяващо е изкуството, с което са украсени стените и тавана на тази тайнствена пещера.

Пещерата е открита през 1835 г., когато Джеймс Нюлав решава да направи езеро за патици. Когато лопата му пробива земята и пропада, той изпраща младия си син Джошуа в дупката, за да я изследва.

Минути по-късно той се появява, разказвайки за невероятното откритие, което става познато на света като Shell Grotto.

Пещерата е голяма изненада за хората от Маргейт, защото никой не е чувал за нея преди. Няма нито легенди, нито истории за нейното изграждане.

Вижте още: Пор-Бажин - загадка, чийто отговор все още търсим

След като се превръщат в новина, десетки нетърпеливи посетители искат да слязат в тунелите, което се вижда като страхотна търговска възможност на Джеймс Нюлав.

Пещерата е разположена изцяло под земята, като в нея се влиза през тунел. Пасажите й са покрити с богати мозайки с разнообразен дизайн, изработени от различни по вид черупки от миди.

Смята се, че по стените и тавана й са поставени 4.6 милиона подобни черупки.

На пещерата не е правено радиовъглеродно датиране, за да се установи от кога съществува, защото собственикът не е в състояние да плати за него.

Освен това, според учените, взимането на проби може да наруши цялостната й конструкция. Така че властите и собственикът решават, че съхраняването й е далеч по-важно от нейното изучаване.

При липсата на подходящо научно изследване, не е възможно да се каже кога е построена пещерата. Така че съществуват всякакви теории. Най-популярната от тях е, че пещерата е прокопана от ексцентричен богаташ без конкретна цел, вероятно през 1700 г.

Има няколко примера за такива "безполезни" сгради в цялата страна, намерени в рамките на имения на богати земевладелци. Други смятат, че пещерата е много по-стара заради пълната липса на исторически следи за нейното съществуване и строителство, които със сигурност в наше време биха привлекли вниманието на съседите.

Налице са доказателства, че тя е ремонтирана няколко пъти. За съжаление обаче, сегашното й състояние не е много добро.

Тунелите прекалено дълго са осветявани от газови лампи, заради което черупките почерняват от сажди. Те са заменени с електрическо осветление през 1932 г., но много миди вече са загубили първоначалния си цвят и блясък.

Проблем е и водата. Влажността на въздуха в пещерата е повредила част от мидената мозайка. Проблемът се задълбочава, когато градината над пещерата е бетонирана, което води до още по-силно просмукване на вода.

Днес за Shell Grotto се грижи организация с нестопанска цел, наречена Приятелите на Shell Grotto.