Според ново проучване британците, подкрепящи напускането на ЕС от страната са 43%. Това е с два процентни пункта повече от тези, които подкрепят оставането в рамките на евросъюза.

Изследването на ICM е направено сред 2 000 британци през уикенда и е поредното доказателство, че Великобритания все по-уверено върви към напускането на ЕС. Референдумът за това ще се проведе на 23 юни.

Изследването е направено преди вчерашните терористични атаки в Брюксел, довели до смъртта на 34 души.

След атентатите бетинг компаниите намалиха залозите си за оставане в рамките на ЕС, което сочи, че според тях събитията в Белгия по-скоро ще натежат в посока на напускане на Великобритания.

Последиците от потенциалното напускане на островната монархия все още е трудно да бъдат изчислени. Според публикуван доклад на Confederation of British Industry обаче, излизане от ЕС може да струва на страната над 100 милиарда паунда в загуба на БВП и заличаване на 950 000 работни места до 2020 година.

Според проучването, БВП на Великобритания може да е с 5% надолу до 2020 година, ако страната напусне границите на ЕС. Запазване на свободната търговия със съюза обаче би намалило БВП само с 3%.

Ръстът на британската икономика може да е нулев през следващите две години, ако страната напусне ЕС, се казва още в прогнозите. И макар икономиката да се очаква да започне да се стабилизира с времето, при напускане тя никога няма да достигне нивата, които би имала при оставане в границите на съюза, заключава още докладът.