Цените на горивата може и да са при рекордно ниски стойности, но производителите продължават да инвестират в бъдещето – хибридните автомобили.

В стремежа си да затвърди лидерската си позиция, най-големият производител на хибридни автомобили в света Toyota представи модела си Prius Prime.

Според производителя той ще може да изминава 120 мили с един галон бензин, при работа в най-икономичен режим, което се равнява на 0.5 литра гориво за 100 километра. Това е най-високият пробег сред хибридните електромобили, както и с 26% по-ефективно, в сравнение с настоящия модел на компанията.

Икономичният режим е в сила, докато автомобилът се движи със скорост до 84 мили (134 км/ч.)

Само на батерии моделът може да изминава 22 мили, или 35 километра. Зареждането им отнема около пет часа и половина, при ползването на стандартен ток, и наполовина при ползването на специално зарядно.

Моделът обещава да изминава близо 1000 километра с резервоара си от близо 43 литра при нормално ползване, което прави среден разход на гориво от 4.3 литра при смесен режим на работа.

В същото време климатичната система може да оперира самостоятелно, без да е включен двигателят, което е съществено предимство.

Новото поколение Prius Prime е с около 6.5 сантиметра по-дълъг и с близо 1.5 сантиметра по-широк от настоящия модел.

За подобряването на неговата икономичност са използвани олекотен алуминий и въглеродни влъкна в тялото на возилото. Автоматични решетки съдействат за намаляване на съпротивлението, когато не е необходимо охлаждане на радиатора.

Моделът ще разполага с 11.6-инчов централен дисплей за контрол, стандартна навигация, както и подобрени технологии за сигурност. Той ще се появи на пазара в края на есента.