10 здравословни международни закуски
Знаете ли защо закуската е толкова важна? След шест или повече часа сън тялото ви се нуждае от инжекция с хранителни вещества, за да ускори метаболизма и да се върне към работа на пълен капацитет.
За съжаление, твърде много хора пропускат закуската или избират напълно неподходящи храни за нея, които им осигуряват ден на ограничена производителност.
Вдъхновете се от тези 10 международни закуски, които съдържат много полезни хранителни вещества и са страхотен старт на деня:
1. Турция
Трудно е да не се намерят фенове на типичната турска закуска както сред диетолозите, така и сред чревоугодниците.
Впечатляващият набор от продукти, подредени в стил мезе, включва маслини, домати, сирене, магданоз (смесен с изцеден лимон), яйца, мед, чушки, краставици и солени сладкиши.
Маслините са особено добър източник на полезните за сърцето мононенаситени мазнини, докато постоянно присъстващият чай е зареден с антиоксидантни катехини.
2. Израел
В центъра на всяка добра израелска закуска е shakshouka - яйца на очи с домати и зеленчуков сос, най-добре комбинирани със ситно нарязана зеленчукова салата с домати, червен лук, магданоз, кориандър, краставици и червени или зелени чушки.
Подобно на турската закуска, сиренето, маслините и киселото мляко неизменно присъстват на масата. Всичко това носи на организма ниско съдържание на наситени и високо съдържание на мононенаситени мазнини, диетични фибри, калций, рибофлавин и фосфор.
Вижте още: 11 храни, които пълнят стомаха, но не и мозъка
3. Япония
На закуска в Япония не присъстват повечето традиционни западни съставки. Всички те отстъпват място на ориз на пара, тофу, мариновани зеленчуци, ферментирали соеви зърна, сушени морски водорасли и разбира се - риба.
Често се приготвя и омлет, наречен tamagoyaki. Като цяло, това хранене е с изключително ниско съдържание на захар и с високо съдържание на екстри като манган, магнезий, селен, калий и витамин А. Придружаващият го зелен чай добавя антиоксиданти.
4. Виетнам
Парещата купа на закуска във Виетнам обикновено съдържа огромно разнообразие от зеленчуци и билки, магданоз, бобови кълнове, мента, пресен лук, липа, печени фъстъци и чили.
Всичко това подправено с костен бульон.
5. Египет
Традиционната египетска закуска и национално ястие - Fūl Medames, се смята, че датира от времето на фараоните.
Основната му съставка – боб фава, обикновено се задушава цяла нощ и след това се подправя с кимион, магданоз, чесън, лук, лимонов сок и люта чушка. Понякога се добавят и твърдо сварени яйца.
Ползите от него за тялото са точно толкова, колкото и за вкусовите рецептори. То е с много ниско съдържание на наситени мазнини и много фибри, желязо, манган, магнезий и фосфор.
6. Коста Рика
Черният боб, носещ големи количества желязо, цинк, калий, тиамин и фолиева киселина, тук играе централна роля в закуската.
Смесено с ориз, подправено с кимион, черен пипер и чесън, ястието Gallo Pinto често се сервира с яйца и множество богати на витамини тропически плодове като манго, ананас и папая.
7. Исландия
Исландската кухня не може да предизвика много слюноотделяне, но пък закуската е една от най-здравословните в света и идеална за ежедневните сблъсъци със суровото време навън.
Hafragrautur – това е овесена каша, сварена във вода или мляко, преди да бъде поръсена с кафява захар, стафиди и семки от пъпеш.
Тя носи много диетични фибри, манган и селен, към които се добавят богатият на омега 3 мастни киселини масло от черен дроб на треска и няколко лъжици протеин, опаковани под формата на skyr - исландски версия на гръцкото кисело мляко.
Вижте още: Пет от най-разпространените ядки, които не са ядки
8. Русия
Топла каша, направена от овес, просо, елда или грис, се сервира за закуска в Русия от векове. Варена в мляко, за да й се придаде допълнителна мекота, тя се гарнира с масло, подправки, сушени плодове или сладко.
Предоставя много ниско съдържание на наситени мазнини, холестерол и натрий, като е отличен източник на диетични фибри, магнезий и манган.
Версията й с елда е особено добра за понижаване на високо кръвно налягане, благодарение на богатото съдържание на флавоноиди.
9. Малайзия
Закуската е може би най-доброто извинение да хапнете изключително вкусното ястие Nasi Lemak. Напоен и варен в кокосово мляко, оризът е гарниран с аншоа, краставици, печени фъстъци, твърдо сварено яйце и пикантен сос sambal.
Сервира се увит в бананово листо и носи на организма много манган, протеини и въглехидрати. Чилито в соса sambal mcu повишава метаболизма.
10. Индия
Много широко разпространеното вегетарианство тук гарантира здравословната закуска. Upma представлява печен грис с чубрица, кимион, зелени люти чушки, кориандър, куркума и зеленчуци.
Последната подправка може да се похвали със силни противовъзпалителни свойства. Ястието носи високи дози селен, фолиева киселина и тиамин плюс протеини и витамин E и B.