13 „здравословни“ храни, които е по-добре да избягвате
Всички сме запознати с тях - храни, които смятаме, че са полезни, защото сме го чули по новините или от приятел, който се храни здравословно.
И без значение колко ги харесваме, ние просто ги купуват, защото смятаме, че са добри за нас.
Вземете например бадемовото мляко. Или пък хималайската сол. Доколко те наистина са по-добри за здравето от заклеймените им алтернативи?
Businessinsider се обръща към диетолога Анди Белати за съвет кои "здравословни храни" си заслужава да включим в менюто си и кои трябва да пропуснем. Отговорите му може да ви изненадат.
Мултивитамини
Близо половината възрастни американци вземат витамини всеки ден. И все пак, след десетилетия изследвания, все още не е намерено никакво основание да превръщаме дъвченето на тези хапчета в навик.
Разбира се, не казваме, че нямате нужда от витамини. Ако не приемате достатъчно количества витамини А, С и Е например, можете да се разболееет от рахит и скорбут.
Изследванията обаче показват, че получаваме повече от достатъчно от тези вещества от храната, която приемаме.
Бадемово масло
Всички - от ежедневната закуска на Гуинет Полтроу до магазина на ъгъла, изглежда, че консумират и продават продукти, които съдържат бадемово масло. То обаче е изключително скъпо.
Според диетолога Анди Белати можем да заменим бадемовото масло с обикновено фъстъчено масло, което е около четири пъти по-евтино.
И все още ще получавате достатъчно протеини, здравословни мазнини и витамин Е.
Сок
Когато правите сок от пресни плодове и зеленчуци, вие директно премахвате всички фибри от тях. А те са ключовата съставка, заради която си заслужава да ги ядете.
За сметка на това пък получавате достатъчно захар. А високото й съдържание ви гарантира постоянен глад, промени в настроението, както и нисък разход на енергия.
В дългосрочен план, ако консумирате големи количества захар, можете да загубите мускулна маса, тъй като на мускулите им трябват протеини.
Вижте още: 10 здравословни международни закуски
Хляб без глутен
Освен ако не страдате от целиакия, най-вероятно минаването на безглутенова диета ще има негативен ефект върху вас.
В действителност, изследванията показват, че повечето хора страдат от леко подуване на корема и газове, когато се хранят, независимо дали консумират пшеница или не. Така че продължавайте напред и си хапвайте продукти с глутен.
Бадемово мляко
Алтернативите на млякото и млечните продукти са с растяща популярност в последните няколко години, като най-популярно сред тях е бадемовото мляко.
То обаче практически е лишено от хранителни вещества. Сами по себе си, бадемите носят много протеини. Но в чаша бадемово мляко има само около 2% бадеми и тя почти не съдържа протеини. А всички витамини вътре са добавени.
Така че, ако търсите една наистина здравословна алтернатива на млечните продукти, изберете соя, обезмаслено или нискомаслено мляко.
Гранола
Ако и на вас ви се хапва нещо хрупкаво, което обаче не е вредно, сигурно вече сте проучили гранолата.
Но това не е здравен продукт. В действителност, е пълен със захар и калории - чаша съдържа около 600 калории, или същото количество, колкото един сандвич със сирене или около четири зърнени блокчета.
Яйчни белтъци
Много хора избягват яйчните жълтъци, след като някои експерти по хранене излязоха с препоръката, че те повишават холестерола.
Но има и добра новина. Все повече изследвания показват, че яйцата нямат особено влияние върху холестерола ни. Така че не ги изключвайте от менюто си.
Бутилирана вода
Бутилираната вода не е по-чиста или по-здравословна от чешмяната. И все пак в световен мащаб се харчат по около 100 милиарда долара за нея всяка година.
В 92% от държавите по света местните водни системи отговарят или надвишават стандартите за безопасност. Така че пийте вода от чешмата.
Нектар от агаве
Преди време привържениците на здравословното хранене твърдяха, че трябва да сменим захарта с нектар от агаве.
Причината: има нисък гликемичен индекс и не води до резки пикове и падове на кръвната захар, които обикновено свързваме с обикновената бяла захар.
Както се оказва, докато агавето наистина не е с високо съдържание на глюкоза, то е с високо съдържание на друг вид подсладител - фруктоза (същото нещо, което се съдържа във високо-фруктозния царевичен сироп).
Някои от последните изследвания показват, че диети с високо съдържание на фруктоза са свързани със сериозни здравословни проблеми, включително сърдечни болести.
Вижте още: 20 храни, които да хапнете на пътешествие в Европа
Всичко, което обещава да детоксикира организма ви
Никой не се нуждае от детоксикация. Освен ако не сте били отровени, тялото ви вече притежава супер ефективна система за филтриране на повечето от вредните вещества, които консумирате.
Тя е съставена от два органа: черния дроб и бъбреците.
Докато бъбреците филтрират кръвта ни и премахват всякакви отпадъци, черният дроб се грижи да ни избави от химикалите, които поглъщаме, под формата на лекарства, например.
Кокосово масло
Кокосовото масло е приблизително идентично със зехтина от гледна точка на калории и мазнини.
Но за разлика от една супена лъжица зехтин, в която има само 1 грам наситени мазнини и повече от 10 грама от здравословните моно- или полиненаситени мазнини, една супена лъжица косово масло съдържа 12 грама наситени мазнини и само 1 грам здравословни.
Хималайска сол
Отличителният розов оттенък на хималайската сол може да се проследи до малко количество железен оксид (или ръжда) в кристалите.
Тя също така съдържа малки количества калций, калий, желязо и магнезий, както и незначително по-ниски количества натрий, в сравнение с обикновената готварска сол.
Но струва ли си цената?
"Да, розовият оттенък идва от минерали, но съдържанието им е близко до нулата. Все пак и това е сол – като обикновената“, казва Белати.
Кокосова вода
Тази доста скъпа напитка не е панацея за всички страдания – от дискомфорт след тренировка през дехидратация до рак.
Да, кокосовата вода е чудесен източник на калий и други витамини и минерали. Но това ще донесат на тялото ви и чаша вода, в комбинация с лека закуска под формата на парче пресен плод.