Обичате шоколад, сладкиши и десертчета, нали? А чували ли сте да казват, че захарта е „бяла смърт“?

Вижте какво ще се случи с мозъка ви, ако спрете да консумирате захар за 40 дни:

Захарта: естествена, но много преработена награда

В неврологията храната е наречена "естествена награда." За да оцелее човечеството като вид, неща, като хранене, секс и общуване с другите, трябва да са приятни за мозъка, така че да бъдат повтаряни.

Еволюцията е довела до създаването на мезолимбичен път - система на мозъка, която дешифрира тези природни награди.

Когато правим нещо приятно, невроните сигнализират на мозъка, който пък трябва да вземе решение дали действието да бъде повторено – ако сме хапнали вкусно парче шоколадова торта, дали да не хапнем и второ.

В тялото ни пък се активират хормони, които му казват: „Ей, тази торта е наистина вкусна и трябва да я хапваш и за в бъдеще“.

Не всички храни са еднакво удовлетворяващи, разбира се. Повечето от нас предпочитат сладките пред киселите и горчиви храни, защото те осигуряват здравословен източник на въглехидрати за телата ни.

При нашите предци, например, киселите плодове означават, че все още не са узрели, горчивите, че е възможно да са отровни, а сладките – стават за ядене.

И ако древните хора са имали избор да хапват единствено сладки плодове, а не преработена захар, днес реалността е съвсем различна.

Преди десет години е изчислено, че средният американец консумира 22 супени лъжици захар на ден, които му носят допълнителни 350 калории.

Преди няколко месеца експертите предположиха, че това количество сериозно се е увеличило. Изследванията показват, че средният британец консумира 238 супени лъжици захар всяка седмица.

Днес е почти невъзможно да се намерят преработени и приготвени храни, които не разполагат с добавена захар. А много от нас дори не предполагат колко от нея консумират всеки ден, дори и да нямат торти и сладкиши в менюто си.

Захарта: пристрастява като наркотиците

В първите дни, в които човек не приема захар, тялото ви се чувства както при детоксикация от наркотична зависимост.

Човек реагира на липсата й по няколко начина: чувства се депресиран, компенсира приема й с повече въглехидрати, пие повече вода.

Освен това опити с плъхове доказват, че животните, които са лишени от захар, са по-неактивни от тези, които консумират лакомството.

Вижте още: Вижте какво ще се случи с тялото ви, ако ядете авокадо всеки ден

Какъв е изводът?

При повечето хора, които не консумират захар за определен период от време, идва момент, в който сладкишите им се струват прекалено сладки и натоварващи организма. Те започват да ги избягват или рязко съкращават употребата им.

Други обаче се нахвърлят на любимите си лакомства след края на оргиничителния период и продължават да прекаляват с тях – подобно на наркоманите, които никога не успяват да излекуват зависимостите си.