Оказва се, че топлите напитки са много по-полезни за организма ни, отколкото някога сме смятали.

Това са 8 невероятни неща, които ще се случат, когато изпиете една топла напитка вместо една студена. Дори обикновената вода, но топла, носи много ползи за здравето ни:

1. Ще почувствате ползите от изпотяването
В горещите дни хората се потят. Това е средство на организма за поддържане на нормална температура.

Студените течности не ни карат да се потим в горещините, докато топлите - да. Така че съветът на експертите е – при високи температури пийте не студени, а топли напитки, за да преживеете по-леко горещините.

2. Намалявате риска от диабет
Проучване на Американската диабетна асоциация откри, че ако пиете по едно кенче студена напитка на ден, това ви гарантира както висока консумация на захар, така и на въглехидрати.

Например, соковете, студените чайове и енергийните напитки съдържат около 150 калории и 40 грама въглехидрати. Това е еквивалентът на 10 супени лъжици захар.

3. Ставате по-дружелюбни
Странно, но факт -. според изследователите хората, които държат гореща напитка в ръце, са много по-положително настроени към възприятия от рода на щедрост и съпричастност към другите хора.

4. Ще облекчите кашлицата и простудата си
Всички знаем, че няма нищо по-добро от топъл чай, когато страдаме от настинка или кашлица. Но има ли научно обяснение за това?

Вижте още: Вижте какво ще се случи с тялото ви, ако ядете авокадо всеки ден

Възможно е да има психологически причини, но изследователите смятат, че са налице и физически ефекти. Горещият сладкия вкус освобождава съединения, подобни на морфин в мозъка, катопо този начин облекчава болката и дискомфорта.

5. Ще засилите метаболизма си
Много диетолози препоръчват пиенето на топла вода, когато сте на диета. Китайците правят това по време на хранене от векове. Топлата вода не е толкова привлекателна на вкус и не стимулира центровете на удоволствието в мозъка, които ни карат да ядем повече.

6. Ще бъдете по-добре защитени срещу инфекции
Всяка топла напитка, за приготвянето на която е използвана преварена вода, е по-здравословна. Причината: при кипене всички бактерии във водата умират.

7. Храносмилането ви ще бъде по-добро
Има много дебати за това дали студената вода или други напитки могат да забавят храносмилането. Аюрведическата медицина със сигурност се застъпва за използването на топла вода по време на хранене като решение за лошо храносмилане и гадене.

Няма твърди научни доказателства за това, но като цяло се препоръчва да пиете горещ чай от джинджифил, ако имате проблеми от този род.

8. Ще съхраните зъбите си здрави
Всички тези студени напитки като сода и студен чай са пълни със захар, които съсипват зъбите. Топлата вода и неподсладени горещи напитки – не.