Сезонът на вирусите вече е в разгара си. Всички сме чували колко е важно да се храним с храни, богати на витамини или да вземаме такива като добавки, за да подсилим имунната си система.

Каквото и да правите, важно е да знаете, че за да имат наистина ефект, трябва да се грижите за имунитета целогодишно, а не само когато някой от семейството вече е болен.

Освен това грижата трябва да бъде комплексна, както за тялото, така и за ума и духа. Ето някои превантивни мерки, които всеки може да прилага през цялата година, за да поддържа здравето си в добро състояние.

Стойте далеч от захарта

Не е задължително да ядете шоколад или торта, за да прекалявате със захарта. Има много места, където захарта „се прикрива“ или поне не ни напомня за себе си, но тя съществува в много по-големи от допустимото дневно количество дози.

Две безалкохолни дневно се равняват на 10 чаени лъжици захар. Количество, достатъчно да намали способността на белите кръвни телца да се справят с бактериите в организма.

Наслаждавайте се на рибата

Мазните риби като сардина, херинга и скумрия съдържат протеини, които са важни за изграждането на клетките в кръвта, които се борят с инфекциите. Със сигурност сте чували и за полезните свойства на омега-3 мазнините в рибата, които регулират дейността на имунната система.

Когато тялото ни е атакувано от инфекция, организмът реагира със силно възпаление. Омега-3 мазнините подсилват противовъзпалителните сили в тялото и му помагат по-бързо да се справи с болестта.

Избирайте здравословни мазнини

Някои мазнини имат ключова роля в изграждането на клетките и в производството простагландин, който стимулира имунитета. Консумирайте повече ненаситени мазнини, които се съдържат в зеленчуците, отколкото наситени животински и избягвайте транс мазнините.

Вижте още: Пет напитки, които са добри за здравето ви и ви подмладяват

Добавете гъби в дневното меню

Не става дума за свинско филе с гъбен сос или патешко с манатарки, а за известните в китайската медицина гъби рейши. Самото им име означава „свръхестествена гъба“.

Те стимулират производството на Т-клетките в организма, които са основните бойци в битката с инфекциите и повишават естествените защитни сили.

Яжте повече цитруси

Витамин С се съдържа в големи количества в почти всички цитрусови плодове – портокали, лимони, грейпфрут. Те повишават активността на фагоцитите в кръвта – клетките, които поглъщат и унищожават бактериите.

Организмът няма способността да съхранява витамин С, така че го приемайте всеки ден, а не само когато вече сте започнали да се разболявате.

Не подценявайте движението

Проучванията показват, че хората, които спортуват 5-6 пъти седмично, боледуват два пъти по-малко от хората с уседнал начин на живот. Затова не подценявайте нуждите на организма от физическа активност.

Почивайте

Интензивната работа в продължение на час и половина намалява производството на макрофаги в кръвта. Те са част от вродения имунитет при човека и основната им роля е да атакуват чужди субстанции в тялото, включително микроорганизми и туморни клетки, като ги разрушават и поглъщат остатъците от тях.

Понижението им води до риск от инфекции. Затова никога не забравяйте за отделите време за почивка, за да поддържате имунната си система здрава.

Яжте бадеми всеки ден

Но не белени. Според италиански учени люспите на бадемите подобрява способността на организма да хваща херпес вирусите, които са основните причинители на инфекциите. Добавете шепа сурови бадеми към закуската сутрин.

Борете инфекцията със зеленчуци

Чесънът и лукът са известни с антивирусното си действие. Ако не сте им почитател, можете да добавите моркови и сладки картофи към менюто си, които са богати на бета каротин.

Той има противовъзпалително действие и увеличава производството на бели кръвни телца. Джинджифилът и лютите чушки също помагат в борбата с вирусите.

Смейте се

Със сигурност сте чували израза „смехът е здраве“. Той подобрява настроението и подсилва имунната система като повишава антителата и белите кръвни тела, които атакуват и убиват бактериите и вирусите.