Изследване, провеждано в продължение на 40 години, посочи още от ползите на една от най-популярните напитки в света - кафето. То е извършено от доктор Франк Ху, професор в Harvard Medical School, през периода от 1976 година насам.

Наблюдението е проведено над 210 000 души, които консумират кафе. Проучването се смята за едно от най-пълните по отношение на кафето и неговите ползи.

Вижте още: Пет напитки, които са добри за здравето ви и ви подмладяват

„Кафето определено е една много комплексна напитка“, коментира Ху пред финансовото издание Business Insider. “Освен кофеина, с който то моментално се свързва, напитката съдържа стотици, ако не хиляди, биоактивни съставки. Така че е много трудно, дори невъзможно, да се изследва ефектът на всички тях“.

Здравословният ефект на кафето се дължи не само на няколко доказани съставки, а на синергитичното действие на много елементи, минерали и антиоксиданти.

Ху коментира, че до голяма степен изследването на ефекта на кафето върху здравето се затруднява от факта, че много от консуматорите му пушат.

„Налице са много повече доказателства за позитивни въздействия на кафето върху здравето на хора, които не пушат, в сравнение с изследвания върху консуматори, които пушат“, коментира още изследователят.

Като цяло изследването стига до извода, че хората, които консумират кафе, живеят по-дълго. Те се отличават с по-малък риск от болести, свързани с мозъка и сърцето. Кафето намалява възможността за изпадане в депресия и самоубийство.

То има доказан ефект за намаляване на опасността от развиване на диабет тип II, както и върху заболявания, свързани с черния дроб, включително и рак. Кафето намалява опасността и от развитието на Паркинсон.

Кафето помага за метаболизиране на захарта, като в същото време подобрява инсулинната чувствителност, коментира още Ху. Не всеки организъм обаче реагира на кафето по един и същ начин, предупреждава професорът.

Всеки трябва да го консумира в зависимост от хранителните си навици. Професор Ху казва, че пие по шест чаши кафе на ден.