Как се пие еспресо като италианците
Италианците имат своя много сериозна кафе култура. Според нея има правилен и грешен начин за пиене на еспресо.
Тънкостите на ритуала разкрива пред Businessinsider Лука Ди Пиетро, ветеран от кафе индустрията и основател на Tarallucci e Vino в Ню Йорк.
Разберете какво е еспресо
Зърната кафе са си зърна кафе. Независимо в какво се опитват да ви убедят от кафе индустрията, няма такова нещо като изпичане на еспресото. Начинът, по който се извлича кафето, е това, което отличава кафе напитките – като варено кафе, еспресо или френска преса.
Вижте още: Какъв човек сте според това как пиете кафето си?
Вареното кафе например използва само гравитацията, докато еспресо машините разчитат на силно налягане за извличането му. В една чаша обикновено има 7 грама кафе и не трябва да отнема повече от 25 секунди за приготвянето му.
Ди Пиетро казва, че еспресото не трябва да е горчиво и не трябва да причинява сърцебиене. По думите му новата вълна кафе магазини правят еспресото с 18-20 грама кафе. На практика те ви дават два до три пъти повече кофеин от традиционното еспресо и в това малко количество течност то става твърде горчиво, обяснява той.
Бъдете сноб
Италианците имат сериозно отношението към кафето, имайте го и вие. Модерните кафе магазини казват, че използват своя пещ за печене на кафе и това е достатъчно, за да рекламират кафето като добро. Но колко са последователни в това?
Има много недоразумения за кафето, но най-голямото е това за вкуса. По думите на Ди Пиетро кафето не само трябва да има добър вкус, но той трябва да е добър 365 дни в годината.
Трябва да е направено специално за вас
Ветеранът в кафе индустрията казва още, че еспресо означава специален, специално направено за вас. То трябва да бъде направено по поръчка и бързо.
Поръчайте го на бара
Много рядко може да видите някой в Италия да седне на масата и да си поръча еспресо.
Пийте го бързо
Освен че трябва да бъде направено специално за вас, кафето трябва да бъде изпито бързо, още докато има каймак отгоре, казва Ди Пиетро. Каймакът е кремообразна емулсия от маслата на кафето. Той е като капак, който покрива кафето, запазвайки всичките му аромати.
Никога не пийте кафе, което няма каймак отгоре
Такова кафе или е седяло твърде дълго, или е декофеинизирано. Затова и хората, които разбират от кафе, никога не си го поръчват на масата. Защото каймакът изчезва толкова бързо, че ако не го поръчате на бара, ще сте закъснели с пиенето.
Отделете секунда да се насладите на традицията
Поръчайте си кафе на бара и започнете разговор с бармана. В това е неговият чар, съветва Ди Пиетро.
Еспресо може да пиете по всяко време, но не и капучино след закуска
Може да пиете еспресо по всяко време на деня, но капучиното е напитка, която се консумира преди 11 сутрин. В Италия ще ви гледат странно, ако пиете капучино след 11 или след хранене, тъй като кафе напитките с мляко са запазена територия за сутринта, разказва Ди Пиетро.
Вижте още: 10 странни факта за кафето
Не добавяйте мляко
Ако добавите мляко към еспресото, то става еспресо макиато и не трябва да се пие след 11 сутринта. Той обаче съветва, че може спокойно да му добавите малко ликьор, но не сутрин, а в доста по-късните часове на деня.
Гледайте на него като на начин на живот, а на като нещо специално
Да започнеш деня с еспресо не е нещо специално. Това е начин на живот. „Направете си едно бързо еспресо, пригответе малко сладки, кажете си някоя дума и сте готови да продължите напред“, обобщава Ди Пиетро.