Знаем, че много ви допада идеята да ставате рано сутрин, да изпивате едно кафе за събуждане, да тичате по задачи цял ден и накрая в полунощ да изпратите поредния смс на приятел и да харесате пост в социалната мрежа.

Добре е, когато можеш да се усещаш зает и в крачка с всичко, случващо се наоколо. Но тялото има свои изискване, свое темпо, което може да не отговаря на вашата хиперактивност.

„Стресът ви убива, като скъсява продължителността на живота ви и влошава качеството му, но в същото време ви кара да се чувствате важни”, казва Бели Враник, основател на курсове за активна медитация и автор на „Дишай”.

Ето няколко сигнала, които тя посочва за тревожни и сочещи, че тялото ви има нужда от по-бавно темпо:

1. Винаги сте уморени

Силната умора е най-често срещаният симптом, който показва, че се претоварвате. Може да ви се случват следните моменти – да лежите уморени в леглото, но стресът да не ви оставя на мира и да не успеете да заспите.

По цяла нощ да мислите за работа, сметки, семейство – можете сами да посочите още теми.

2. Забравяте

Ако ви се губи нишката по време на обичайни разговори или пък не можете да се концентрирате, това е знак, че мозъкът ви е пренатоварен.

3. Разболявате се често

Изисква се известно време за възстановяване след настинка или грип. Ако често се разболявате, вероятно стресът ви е надвил.

4. Не живеете в настоящето

Стресът може да ви кара да мислите носталгично за отминали времена и как сте се чувствали комфортно тогава. Възможно е да размишлявате и за обещаващото бъдеще, когато ще си полежавате спокойно.

Мечтаене за вчера и утре е показателно, че не се наслаждавате на настоящето.

5. Имате проблеми със стомаха

Знаете, че редица стресови ситуации в ежедневието могат да предизвикат проблеми от стомашно естество. Мозъкът и стомашно-чревната система са свързани.

6. Опада ви косата

Стресът е сред основните причини за интензивно опадане на косата. Той може да доведе до проблеми от такъв порядък в дългосрочен план.

7. Тялото ви боли

Високите нива на стрес предизвикват напрежение в мускулите, особено в гърба и раменете. Може да се оплаквате още от спазми и главоболие.