Shark Ray Alley (Алеята на акулите и скатовете) е плитко пясъчно дъно в морския резерват Hol Chan, който се намира край бреговете на Белиз.

Мястото е наречено така заради изобилието от акули и скатове, които се събират там.

По традиция тази област е използвана от местните рибари за почистване на мрежите, преди да се върнат в пристанището.

Малките парченца риба, които се отмиват от риболовните принадлежности, привличат акулите, заради което Shark Ray Alley бързо се превръща в популярна туристическа атракция.

Вижте още: Най-красивият остров в света, за който не знаехте, че съществува

Акулите и скатовете са се научили да разпознават звука на лодките и в очакване на стръвта се тълпят във водата.

Тези същества имат голям толеранс към водолази и гмуркачите и изглежда се наслаждават на взаимодействието с човека. Скатовете плуват директно към водолазите, често направо с отворени усти.

Други са се научили да плуват в кръг около водолазите, в очакване на храна. Най-податливи на обработка са акулите, които са дълги между един и два метра.

В района се срещат така наречените акули дойки - Ginglymostoma cirratum, които се считат за безопасни за човека. Въпреки това са регистрирани няколко нападения, извършени от тях срещу хора.

Затова на сайта на резервата местните предупреждават: "Това са диви същества и като такива могат да бъдат непредсказуеми в тяхното поведение.“

Най-добрият начин на действие, ако се намирате във водата на Shark Ray Alley, е да оставите докосването и храненето на професионалистите, а вие да му се наслаждавате от безопасно разстояние.