Снимка, на която плувец се протяга от потопена във водата клетка, за да докосне носа на акула край бреговете на Гуадалупе, Мексико, стана популярна в последно време в интернет.

Фотографът определено е имал късмет да заснеме уникална снимка, но експерти предупреждават, че това, което се вижда на нея, е глупава идея!

Първо, да правиш експерименти с тежаща 2 тона бяла акула е изключително опасно. Не само че този тип животни са агресивни, но и са много бързи и силни. Тяхното поведение е непредсказуемо, ако не ги познаваш задълбочено.

Всички компании, занимаващи се с подводни атракции, спазват строги правила, за да осигурят здравето и сигурността на участниците. Това е така, за да може всеки човек, който се гмурка, да бъде максимално защитен в случай на атака от акула.

"Акулата може да влезе частично в клетката или да я увреди", обяснява специалистът по акули д-р Остин Галахар.

"Никой не бива да си позволява да прави това, което се вижда на снимката. Това е едно от най-глупавите и опасни неща, които може да ви хрумне да направите. Действия като тези са като да дърпаш на Дявола опашката. Те поставят цялата индустрия в риск", допълва той.

Според изследователите, работещи с акули, препращането и разпространяването на снимката с акулата е опасно само по себе си.

Много хора ще сметнат, че е необходимо и те да направят такива опасни кадри или пък да рискуват собствения си живот, за да бъдат заснети.

Когато подобна снимка излезе в медиите, тя започва да привлича внимание и да окуражава хората да правят същото, смята специалистът по акули д-р Кристофър Лоу. По думите му следващият осмелил се може да не е такъв късметлия.