Азорските острови са далечен архипелаг в средата на Атлантическия океан. Това е любима дестинация за любителите на природата и феновете на приключенските спортове.

Днес достъпът до този автономен регион в Португалия е облекчен, след като паднаха ограниченията, наложени върху въздушните маршрути до островите. А това означава повече полети, по-голям избор и по-ниски цени за туристите.

Огромните подводни планини с открити върхове на Азорските острови лежат върху връзката на европейските, американските и африканските тектонични плочи и свидетелстват за огромните сили, оформили лицето на нашата планета.

Това е един свят на горещи извори, пещери и сини езера, обгърнати от лаврови и кедрови гори, както и зелени пасища, легнали върху склоновете на калдери.

ЮНЕСКО определя три от местностите на островите като биосферни резервати - Грациоза, Флорес и Корво. Архипелагът съдържа 13 важни влажни зони и над 30 плажа, носещи титлата Син флаг.

Управата на Азорските острови добре се грижи за природното богатство – застроената площ обхваща само 5 процента от земята. Останалото е смесица от защитени територии и морски резервати.

Регионалното правителство има за цел да произвежда 75% от енергията на островите от възобновяеми енергийни източници до 2018 г.

Не е чудно тогава, че миналата година Азорските острови получиха титлата „Топ дестинация в света за устойчиво развитие на туризма“ от Quality Coast, програма за сертифициране, подкрепена от Европейска комисия.

В действителност, това е единственото място в света, носещо награда Platinum - най-високото отличие на организацията.

Вижте още: Десет потайни острова на Европа

Земя на приключения

Наблюдение на китове и делфини

Азорските острови са известни най-вече с невероятните гледки, които могат да бъдат заснети и съхранени на лента и в спомени по време на наблюдението на китове и делфини. Архипелагът е спирка или дом за около една трета от световните китоподобни видове.

Целогодишните обитатели на водите му включват кашалоти и делфини. Много други видове (включително сини китове - най-голямото животно на планетата) преминават по миграционни маршрути покрай островите.

Гмуркане

Богатата на храна вода е това, което привлича китовете към островите. Това е и което ги прави едно от най-добрите места за гмуркане в Атлантическия океан.

Водата е с температура между 17 и 24 градуса, а видимостта достига до 30 метра между май и октомври. Тук гмуркачите могат да видят баракуди, морски костенурки, огромни омари, змиорки, акули и безброй други видове.

Водни спортове

Мекото и хубаво време, топлата вода и разнообразният релеф на крайбрежието превръщат Азорските острови в целогодишна дестинация за водни спортове. Те са домакин на регати и други подобни спортни събития.

Хорта е космополитен център, а неговото пристанище е открита галерия на стенописи, рисувани от суеверни екипажи, преди те да се отправят на техните пътувания.

Алпинизъм и катерене

Най-високият връх на островите е Пику - 2 284 м. Това е и най-високата планина в Португалия. Има около 60 маркираните пътеки, кръстосващи островите.