ПОС терминални устройства да се монтират в патрулките на Пътна полиция. Това е поредното предложение за справяне с корупцията в КАТ след идеята униформените да прибират процент от глобите, които налагат на провинилите се шофьори.

Предложението е на депутата от РБ и председател на Комисията по транспорт в парламента Настимир Ананиев. По думите му, възможността пътните полицаи да получават процент от санкциите, които събират, е идея, заимствана от Румъния, където е въведена и има положителен ефект.

Поставянето на ПОС-терминали в колите на КАТ пък ще даде възможност глобите да се заплащат веднага на място и така ще се повиши събираемостта им, смята още Ананиев, цитиран от вестник "Стандарт".

В момента се обсъжда и вариант общините да въведат по-засилен видеоконтрол на своите територии и сами да събират глобите. Ананиев подчерта още, че повишаването на пътния контрол и засилването на превенцията по пътищата е в пряка връзка с реформата в МВР.

Предложенията се обсъждат от работна група за изменение и допълнение на Закона за движение по пътищата, направени между първо и второ четене. Настимир Ананиев припомни, че той и негови колеги от ДБГ и РБ внесоха промени, които касаят категорията "нов водач".

Сред другите изменения е предвидено тези, които не са си платили глобите, да не могат да минат годишен технически преглед, както и да сключат задължителната застраховка "Гражданска отговорност".