Чували ли сте за парадокса на избора? Става дума за идея, според която ни е по-лесно да вземаме решения и да предприемаме действия, когато разполагаме с по-малко възможности, между които да избираме.

Вероятно сте изпитвали този парадокс, когато сте били в ресторант, който разполага с дебело меню.

Добре е да пристъпите към вкарването на финансите в ред, ръководейки се от този принцип. Да видим сега как ще го постигнем в рамките на тристепенното меню/план.

1. Създаване на бюджет

Трябва да започнете, като съставите пера за всеки разход.

Вариант 1: Ревизирайте миналите месеци

Върнете се 4-6 месеца назад и грубо пресметнете какво харчите за месец в различните категории, например наем, сметки, транспорт, храна, пазаруване и т.н. Вземете средната сума за няколко месеца и съставете месечен бюджет, в който си личи ясно колко пари заделяте в различна категория.

Вариант 2: Проект от нулата

Решавате, че за тази седмица ще харчите между 50 и 100 лв. за храна. Трябва да влезете в тези граници. Система с пликове с пари ще ви бъде от полза: сложете месечния или седмичния бюджет за всяка категория в бюджета в различни пликове, които предварително сте надписали.

Когато вземете парите в ръце, ще разберете какво можете да си позволите в близките няколко дни.

2. Орязване на разходите

Най-добрият начин да правите пари е като харчите по-малко.

Вариант 1: Орежете едно от големите пера

Хвърлете поглед върху онези разходи, които са най-големи. Помислете как можете да намалите сумите лека по лека. Преговаряйте в банката за облекчаване на плана за изплащане на кредит и т.н. Опитайте се да спестявате от сметката за ток и т.н.

Вариант 2: Напълно орежете дребните разходи

Може да са дребни, но когато ги орежете всичките, ще получите немалка сума.

3. Съхраняване на спестяванията

Вариант 1: Малко по малко

Можете пасивно да спестявате големи суми пари, като ги натрупвате по малко, но за дълго време. Много банки предлагат програми, които могат да ви помогнат с различни продукти, ориентирани към спестяване.

Вариант 2: Превеждайте определена сума по спестовна сметка

Можете да трупате спестяванията си, като ежемесечно от заплатата ви се превежда определена сума. Така няма да забравите да спестите някой лев!