Иран няма да се включи в днешната среща на страните-производителки на петрол.

Държавите, които включват такива в и извън организацията на износителките ОПЕК, трябва да обсъдят евентуално половингодишно замразяване на производството на суров петрол до нивата му през януари, с цел стабилизиране на рекордно ниската пазарна цена на суровината.

Техеран обаче е против такъв ход, тъй като тепърва ще се връща на големия пазар и ще увеличава производството си след падането на международните икономически санкции върху страната.

Два независими вътрешни източника са заявили пред агенция „Ройтерс”, че ислямската република няма да прати своя делегация на срещата в Доха. Членовете на ОПЕК Саудитска Арабия, Катар и Венецуела още през февруари постигнаха предварителна договорка с Русия за замразяване на продукцията на януарското й ниво.

В Катар те ще потърсят по-широка подкрепа за мерките. Иран възнамеряваше да изпрати на срещата представителя си в ОПЕК Хюсеин Ардебили, но страната е била уведомена, че ще присъстват само държави, които са съгласни със замразяването, твърдят източниците на агенцията. Ислямската република е заявявала, че би замразила производството си, когато то достигне нивата си от преди налагането на санкциите, информира БГНЕС.

Същевременно саудитският министър на отбраната принц Мохамед Бен Салман Ал Сауд вчера заяви в интервю за Bloomberg, че страната му ще се съгласи на замразяването, само ако види аналогични решения от големите производители, включително Иран. Рияд и Техеран прекъснаха дипломатическите си отношения в началото на годината, след като първите екзекутираха влиятелен шиитски духовник, а при последвалите протести в иранската столица беше запалено саудитското посолство. Руската позиция гласи, че неучастието на Иран не е критично за реализацията на плана за замразяване.