Петролът поскъпна с над 10% през март, като от дъното си в началото на годината суровината се е повишила с близо 50%. Така „черното злато“ регистрира най-доброто си месечно представяне от средата на миналата година.

До голяма степен ръстът в петрола се предопредели от постигнатото споразумение между водещи производители в ОПЕК и извън картела за замразяване на нивото на производството при нива от януари. Слабостта на щатската валута бе друга основна причина за поевтиняването на петрола.

Вижте още: Медта и петролът поевтиняват през второто тримесечие

Ръстът в цената на суровината обаче не означава, че трейдърите са спокойно за бъдещето й. Петролът продължава да се отличава със свръхпредлагане и според много специалисти споразумението за замразяване на продукцията няма да е достатъчно за справяне с този проблем.

Надеждите на пазарните участници обаче са, че достигнатото споразумение е само прелюдия към по-сериозни производствени съкращения.

„Свръхпредлагането все още е фактор на пазара на петрол предвид на резистентността на щатското производство и връщането на Иран към нормалните си обеми на производство през първото тримесечие на настоящата година“, според Майк Уитнър, ръководител на звеното за търговия със суровини в Societe Generale.

Брентът с доставка през май се повиши с 34 цента днес, или с 0.8%, до ниво от 39.60 долара за барел. Суровината поскъпна с 10% през март, което бе най-доброто му представяне от април на миналата година. Ръстът за първото тримесечие в цената е 6%.

Анализаторите повишиха средните си прогнози за цената на петрола за тази година за първи път от десет месеца насам, като очакванията са брентът да е при ниво от 40.90 долара за барел през годината, а щатският суров петрол да се търгува при 39.70 долара за барел.