Не вярвайте на бейби морковите. Те са една голяма тлъста лъжа, продавана ви в удобни пластмасови опаковки.

Ние сме тук, за да ви отворим очите. Повечето бейби моркови - тези гладки, неустоими измамници, всъщност са... нормални моркови.

Въпреки очарователното си име, бейби морковите са всъщност цели, несъвършени, ръмбести моркови, които са нарязани на малки парчета, изваяни в заоблени пръчки, измити и опаковани за ваше удобство.

Те възникват, когато един фермер търси решение на въпроса как да продава повече моркови. В крайна сметка, Майк Юросек от Калифорния решава, че големите моркови са твърде грозни, за да се продават.

През 80-те години супермаркетите купуват само най-добре изглеждащите моркови от фермерите. В резултат на това те са принудени да правят на сок останалата част от реколтата си или да ги дават като храна на животните.

Голяма част от морковите, които не могат да бъдат реализирани, дори отиват на боклука.

Вижте още: Пет храни, които са по-полезни сготвени

През 1986 г. Майк, в опит да даде втори шанс за живот на грозните зеленчуци, решава да ги нареже на равни парчета с помощта на машина, като след това ги заглажда с картофобелачка.

Той изпраща полираните пръчици на хранителни магазини в Калифорния и те се превръщат в истински хит.

Днес нарязаните и загладени бейби моркови са истинска благодат за хранителната индустрия. Според официалните данни предварително опакованите бейби моркови съставляват почти 70% от всички продажби на моркови в Щатите. Морковите, като цяло, са седмият най-консумиран пресен зеленчук в страната.

Повечето от днешните бейби моркови са нарязани версии на сорта Император - тип морков, който расте дълъг и тънък, което го прави по-лесен за оформяне в бейби вариант, сочат данните на американското министерство на земеделието.