Британският милиардер Майк Ашли вероятно преживява една от най-тежките години в живота си. Причината – собственикът на отбора Нюкясъл Юнайтед е регистрирал понижение в благосъстоянието си от 1.54 милиарда долара през изминалата година.

Ашли е под сериозен „обстрел“ от британското правителство заради лоши практики в притежаваната от него компания Sports Direct.

Според доклади, публикувани в изданието The Guardian, компанията е плащала на служителите си под минималното възнаграждение в страната.

От момента, в който тези обвинения са отправени, Sports Direct променя практиките си на възнаграждение, което й струва 14.5 милиона долара.

Ашли също така отказва да се яви пред комисия на парламента, за да отговаря по въпроси, свързани с политиката на възнагражденията в Sports Direct. Той рискува да бъде обвинен в „неуважение към парламента“ - нещо, което не се е случвало от 50 години насам.

Междувременно акциите на Sports Direct са се понижили с близо 40% за последната една година, с което пазарната капитализация на компанията е в размер на 2.42 милиарда паунда.

Ашли е изпаднал в класацията на милиардерите на Sunday Times до 45-о място спрямо 22-ро през 2015 година. Неговото състояния се оценява на 3.5 милиарда долара.

Настоящата година може да е още една лоша за акциите на Sports Direct и нейния собственик Майк Ашли. През изминалия месец акциите на компанията бяха преместени в индекса FTSE 250 от индекса, следящ най-големите британски компании FTSE100.

Компанията също така отправи второто си поредно предупреждение за по-ниски резултати през тази година.