Шефовете на компании обикновено не са известни с това, че раздават богатството си.

Тази седмица основателят и главен изпълнителен директор на компанията за кисело мляко Chobani Хамди Улукая направи точно това под формата на акции.

Според New York Times Улукая е обявил тази седмица, че всеки служител на пълен работен ден в компанията ще получи дял в нея, а акциите идват директно от тези на Улукая, който е мажоритарен собственик.

Делът, който ще бъде разпределен между около 2 000 служители, може да достигне до 10% от компанията.

Вижте още: Шеф продаде бизнеса си и раздели 27 млн. долара със служителите

"Изградих нещо, което дори и не съм мислил, че ще е толкова успешно, но не мога да си представя, че Chobani щеше да е това, което е, без всичките тези хора," споделя Улукая. "Сега те ще работят, за да развиват компанията още повече, докато в същото време градят бъдещето си."

Този ход не е нещо необичайно за Улукая, който през миналата година се присъедини към инициативата на Уорън Бъфет и Бил Гейтс и ще дари половината от богатството си, което се оценява на 1.82 млрд. долара.

Chobani е непублична компания, която преди две години се оценяваше на между 3 и 5 млрд. долара, когато получи заем срещу дял. Когато бъде продадена или излезе на борсата, служителите в компанията ще получат средно по около 150 000 долара.

Тъй като предоставените от Улукая акции са въз основа на прекараното време в компанията, някои служители може да получат до 1 млн. долара.

Това обаче не означава, че предстои продажба на компанията или IPO. През февруари Reuters информира, че Chobani е отхвърлила оферта от инвеститори за придобиване на мажоритарен дял, тъй като "независимостта остава ключов актив за компанията."