Днес се навършват 100 години от рождението на Феручо Ламборгини, основател на компанията за спортни автомобили Lamborghini.

Той създава компанията през 1963 г., а през 1998 г. тя е придобита от Volkswagen AG. Вижте няколко любопитни факта за Феручо Ламборгини и за самата компания:

1. Ламборгини бил отличен механик.

По време на Втората световна война той е мобилизиран и служи на остров Родос, където се занимава с поддръжката на превозните средства на италианските военновъздушни сили. Тъй като подсигуряването на резервни части било трудно, Ламборгини използвал най-различни подръчни материали, за да поддържа машините.

2. Първите модели Lamborghini са били трактори.

Ламборгини използва опита си от Втората световна война, за да започне производство на трактори от резервни части. Оттам Ламборгини официално започва своя бизнес, а хората харесват продуктите му. Днес Lamborghini Trattori е отделна компания, но тракторите са проектирани от същата компания, създала модела Gallardo.

3. Лошото клиентско обслужване на Ferrari.

В миналото Феручо Ламборгини притежавал автомобил Ferrari 250GT. Той искал да смени съединителя си, затова отишъл в централата на компанията в Маранело.

След като помолил Енцо Ферари за съответната резервна част, отговорът, който получил бил: "Ти си просто един глупав производител на трактори, какво разбираш от спортни автомобили?" Ламборгини си тръгва бесен и четири месеца по-късно представя модела Lamborghini 350GTV.

4. Първият автомобил Lamborghini дори не е имал двигател, когато е представен.

350 GTV може и да е първият автомобил Lamborghini, но когато е представен на автомобилното изложение в Торино, той дори не е бил завършен. От компанията слагат тухли на мястото на двигателя и държат предния капак затворен през цялото време.

Вижте още: Десет катастрофирали Lamborghini (снимки)

5. В края на 60-те години, ако не си притежавал Miura, значи си бил никой.

Днес те са собственост на хора като Никълъс Кейдж и Джей Лено но през 60-те години Miura се е карала от хора, като саудитския крал, Род Стюърт, Дийн Мартин и Франк Синатра, който казва: "Когато искаш да си някой, си купуваш Ferrari. Когато си някой, си купуваш Lamborghini."

6. Lamborghini и Chrysler.

През 1987 г. Chrysler купува Lamborghini и започва да променя дизайна, използвайки американски дизайнери. Те заоблят модела Diablo, след това проектират Lamborghini с четири врати на име Portofino. За радост, колата никога не преминава коцептуалната фаза, въпреки че от Chrysler използва част от дизайна за зле изглеждащия Intrepid.

7. Lamborghini има спечелени много състезания с моторни лодки.

Двигателите на Motori Marini Lamborghini са едни от най-красивите с вътрешно горене, създавани някога.

8. Можете да направите виртуална обиколка на музея на Lamborghini още сега.

Благодарение на Google Maps, сега можете да разгледате целия музей, без дори да ставате от леглото си.