В края на март активите на банковата система в България възлизат на 87.135 млрд. лв., или с близо 400 млн. лв. по-малко от рекордните 87.5 млрд. лв., достигнати в края на миналата година.

Справка на Profit.bg сочи, че четирите най-големи банки в страната управляват близо половината от активите на системата.

Кои са най-големите в края на първото тримесечие?

Челната тройка продължава да е без промяна. Уникредит Булбанк и Банка ДСК днес имат активи за 17.2 млрд. лв. и 11.2 млрд. лв., докато Първа инвестиционна банка е с 8.42 млрд. лв.

Само преди три месеца Пощенска банка бе на шеста позиция, но след финализирането на сделката по придобиването на Алфа Банк тя вече е четвъртата най-голяма банка в страната.

Активите й днес възлизат на 6.637 млрд. лв., или малко повече от Обединена българска банка, която е с 6.618 млрд. лв.

Шестата най-голяма банка у нас е Райфайзенбанк с 6.4 млрд. лв., докато седма се нарежда Сосиете Женерал Експресбанк с 5.25 млрд. лв.

Вижте още: Колко спечели твоята банка за първите три месеца на 2016 г.

Топ 10 се допълва от Централна кооперативна банка с 4.7 млрд. лв., както и Банка Пиреос и СИБАНК, управляващи респективно 2.88 и 2.71 млрд. лв.

Последните данни на централната банка сочат, че в България оперират 27 банки, от които 18, или точно 2/3 от тях, са с активи за над 1 млрд. лв.

Най-малките банки в България са Ишбанк и Те Дже Зираат Банкасъ, управляващи 14 и 83 млн. лв. активи. Пред тях е Виктория с 163.7 млн. лв., която е в процес на продажба.

Представители на общо пет от най-големите десет банки в страната ще вземат участие в панел „Банки“, който е част от седмото издание на форума „Шумът на парите“, организиран от Profit.bg

Събитието, което е безплатно за присъствие, ще се проведе на 31 май и 1 юни в столичния хотел Хилтън. Повече за лекторите и програмата на конференцията можете да разберете на profit.bg/forum