Италианската полиция арестува афганистанец, който е планирал терористични атаки в Италия, Великобритания и Франция. Доказателствата за намеренията му са намерени на мобилния му телефон, заявиха прокурорите.

Втори афганистанец и пакистанец бяха арестувани в Бари и Милано по подозрения в трафик на хора. Полицията издирва още двама афганистанци по подозрения в тероризъм.

През декември четирима афганистанци са били забелязани да снимат видеоклипове в търговски център в южния град Бари. В последвало полицейско разследване на телефоните им са открити снимки на летището и пристанището в града, както и на други обекти в Рим, Париж и Лондон.

„Това не бяха туристически снимки. Изглежда, че са проучвали уязвими мишени”, заяви прокурорът Роберто Роси, цитиран от АФП. На телефоните имало още снимки на италиански и афганистански военни превозни средства и оръжия, талибански пропагандни видеоклипове и поредица от „напеви, традиционно изпълнявани като подготовка за саможертва”, допълни прокурорът.

Един от обвиняемите има снимка с автоматично оръжие, „което не се открива лесно на пазара”, заяви още Роси, цитиран от БГНЕС. Заподозрените са осъществявали скъпоструващи пътувания между Италия, Лондон, Париж и Истанбул, за които са плащали в брой.

Разследващите органи са разкрили детайли относно цени и маршрути за човешки трафик към Италия, а също за такъв през Унгария към Северна и Западна Европа, както и през френския пристанищен град Кале.

Двамата арестувани афганистанци са получили хуманитарно убежище в Италия. Единият през 2011 година, а другият миналата седмица. Вторият все още е живял в бежански център в Бари, когато е бил задържан.

Вътрешният министър Анджелино Алфано приветства успеха на разследването. То показва, че никоя страна не е в „нулев риск” от тероризъм, допълни министърът.