Може да се каже, че почти всеки модел, създаван някога от Alfa Romeo, може да бъде определен като красив, според Just Luxe.

Избирането на фаворити от 105-годишната легендарна история на марката е трудна задача, но това са няколко примера за изключителните модели, дело на майсторите от Милано.

Alfa Romeo 8C 2900 Mille Miglia от 1938 г.

Един от най-красивите състезателни модели Alfa Romeo на всички времена принадлежи на известния моден дизайнер Ралф Лорън. Направената, за да се състезава в състезанието 1000 мили през 1938 г., Alfa Romeo е една от атракциите в колекцията на Лорън.

Alfa Romeo TZ Coupé от 1964 г.

От 112-те автомобила TZ, създавани някога, този на снимката може да се похвали с участия в редица състезания като Льо Ман, Обиклоката на Франция и Тарга Флорио. Колата бе продадена на търг за 800 000 долара преди няколко години и в момента е собственост на един колекционер с късмет.

Вижте още: Най-добрите коли, произведени в Италия

Tipo 33 Stradale от 1968 г.

Считаната за една от най-красивите коли, създавани някога, Tipo 33 Stradale е мечтата на всеки колекционер. Alfa Romeo е произвела едва 18 броя от модела 33 Stradale, уличната версия на състезателния модел 33, което прави всяка една от тях много ценна.

Отварящите се вертикално врати допълнително допринасят за непреходния й дизайн. Стойността на всяка 33 Stradale е почти невъзможно да бъде определена, тъй като тези коли почти не се продават, но се смята, че е близо до 15 млн. долара.

Alfa Romeo Tipo 33 TT 12 от 1975 г.

1975 е година на почти тотална доминация на Alfa Romeo на състезателните писти, когато със седем победи от осем състезание марката печели Световния шампионат, изпреварвайки компании като Porsche, Ferrari и Maserati.

Една от най-успешните коли от онази година е този невероятен модел Tipo 33 TT 12 с реклама на Campari.

Alfa Romeo 4C Coupe и 4C Spider от 2015 г.

Това е най-новият спортен автомобил, който се присъединява към внушителното наследство на легендарната италианска марка. Вдъхновени от модела Tipo 33 Stradale от 1967 г., моделите 4C са също толова добре оформени и предлагат класическата V-образна линия на Alfa Romeo.

Макар и да е отскоро на пазара, 4C вече е един от най-желаните модели, като за него се очаква да има голямо търсене и от колекционери в следващите години.