Първият сгъваем смартфон на Samsung – моделът Galaxy X, може да бъде представен на пазара през 2017-та година, според специалиста Джулиан Чокату от Digital Trends.

Според технологичният експерт, всички които смятат, че дисплеят на модела Samsung Edge е „страхотен“, ще бъдат изненадани от нещо още по-добро.

От южнокорейската компания работят по представянето на смартфон със сгъваем дисплей от няколко години, но вече може да са готови с представянето на реален продукт през следващата година, прогнозира Чокату.

Samsung представи концепцията за сгъваеми дисплеи още по време на изложението за потребителска електроника CES през 2013-та година. Прототип на смартфон с подобен дисплей бе показан при закрити врати отново на същото изложение през 2014-та година.

Къде и кога ще се появи за пръв път?

Според последните слухове и спекулации в интернет, Samsung ще представи пет смартфона от най-висок клас през следващата година. Това са моделите Samsung Galaxy S8, S8 Edge, Galaxy Note 7, Note 7 Edge, и модела Galaxy X.

Последният модел, би бил напълно нова серия в произведствената гама на Samsung, който на практика ще е този със сгъваем дисплей.

Всички представени модели, с изключение на моедла Х ще са с AMOLED-дисплей с QHD резолюция. Смартфонът Galaxy X, разработван под кодовото име „Project Valley“, се очаква да е с дисплей с резолюция 4К.

Той обаче се очаква да бъде представен първоначално само на „подбрани пазари“, сред които Великобритания, Германия, Италия, Южна Корея, Франция, Полша и скандинавските страни.

Според запознати, в момента Samsung тества две разновидности на модела, различаващи се основно по използвания процесор. Единият е с процесор Qualcomm Snapdragon 620, докато другия е с процесора Snapdragon 820.

Ако смартфонът бъде представен през следващата година обаче, много вероятно е той да се отличава с някой от новите процесори, които ще бъдат представени в бъдеще.

Другите характеристики, които се спрягат за устройството са 3 GB оперативна памет, слот за разширяване на паметта и незаменяема батерия.