Организираната престъпност в Южна Америка отдавна се слави с това, че изкарва парите си основно от наркотици.

Нещата обаче вече не са такива, каквито бяха

Силното повишение в цената на златото през последното десетилетие доведо до това картелите в Колумбия и Перу да се пренасочат към добиването на злато.

Според експертите в момента организираната престъпност в Южна Америка изкарва повече от нелегален добив на злато, отколкото от производството на кокаин.

Близо 80% от добиваното злато в Колумбия и 90% от това във Венецуела е нелегално, според данни на Световната организация за борба с трансграничната организирана престъпност (Global Initiative Against Transnational Organized Crime).

За добиването на злато от нелегални мини картелите използват принудителен труд от държани като затворници хора и секс работнички, които са жертви на трафик. Те работят в крайно лоша и опасна среда, според световната организация.

„Когато пристигнете в тези нелегални мини, веднага разбирате, че работещите в тях са жертви“, според автора на доклада Ливия Уагнер.

В нелегални мини в Перу например работят жени и момичета на възраст от 12 години нагоре, които са жертви на трафиканти на хора. Много от момичетата са примамвани с обещания за добра работа, но веднъж пристигнали дълбоко в амазонските джунгли, за тях няма връщане назад, коментира още Уагнер.

В други страни, като Колумбия, военни групировки управляват златните мини.

Освен потъпкването на човешките права, нелегалните мини имат и други негативни въздействия.

Например невротоксични материали, използвани за отделяне на златото от седимента, се изсипват във водата и замърсяват почвата и въздуха в съседните градове.

Нелегалните мини също така допринасят и за обезлесяването на амазонския регион.

Според доклада местните власти са „безпомощни в борбата с незаконните мини, докато е налице търсене на незаконно злато. Когато хората си купуват бижута, е лесно да проверяват за сертификат на метала.

Когато купуват бижута по електронен път обаче, както и при други продукти, е много по-трудно проследяването на произхода на златото, от което те са направени.