За знаменитостите не е нещо необичайно да управляват някакъв бизнес, различен от професията, с която са най-известни. Собствени линии облекла, парфюмите и ресторанти са сред по-популярните неща, с които се занимават.

Прекалено често обаче тези занимания се провалят. Популярността на един човек може и да привлича внимание, но ако качеството на продукта не е на ниво, клиентите няма да се задържат много дълго. Това важи най-вече, когато даден актьор, певец или спортист не разполага с познанията или времето, необходими за това странично бизнес начинание, пише CNBC.

Чрез купуването на заведение на франчайз обаче много от тези проблеми се разрешават. Това е урок, който знаменитости от различни сфери са взели присърце.

Пейтън Менинг (Papa John's)

Отказалият наскоро от американския футбол бивш куотърбек на Денвър Бронкос е едно от най-разпознаваемите имена в света на франчайза, благодарение на съвестната му работа (и реклами) с веригата пицарии Papa John's. Той притежава 21 заведения на франчайз в Колорадо.

Рик Рос (Wingstop)

Рапърът притежава най-малко 25 заведения от веригата ресторанти, известни със своите пилешки крилца.

Той има заведения в Маями, Харлем, Сан Франциско и Атланта. "Никога не ги бях опитвал преди," споделя преди време Рос пред Complex Media. "Веднага щом ги опитах, знаех, че всеки, който ги опита, ще ги хареса."

Шакил О'Нийл (Five Guys, Auntie Anne's)

Когато става въпрос за франчайз заведения на звезди, никой не може да изпревари Шак. Освен множеството си рекламни сделки, бившата НБА звезда притежава 155 заведения Five Guys Burgers and Fries, 40 фитнеса от веригата 24-Hour Fitness и 17 заведения Auntie Anne's, както и други бизнеси из цялата страна.

"Трябваше да накарам хората да разберат, че когато правят бизнес с мен, правят бизнес с бизнесмен, а не със спортист," казва Шак през 2013 г.

Вижте още: Това е един от най-успелите бизнесмени сред бившите спортисти

Меджик Джонсън (Burger King)

Чрез своята компания Magic Johnson Enterprises, легендата от НБА е един от най-успелите чернокожи бизнесмени в САЩ. Инвестициите на неговата компания са в най-различни сфери, но включват и 30 заведения Burger King и над 10 фитнеса 24-Hour Fitness.

Той също така притежаваше 105 кафенета Starbucks, но ги продаде през 2010 г.

Джими Бъфет (Krispy Kreme)

В началото на хилядолетието музикантът купува заведение на Krispy Kreme на франчайз във Флорида.

През 2002 г. той, компанията майка и други собственици на заведения на франчайз обединяват усилия, за да създадат South Florida Partnership, което контролира дейността на Krispy Kreme в района.

Крис Браун (Burger King)

Музикантът е известен най-вече с мултиплатинените си албуми и с побоя над Риана през 2009 г. В интервю за US Weekly през миналата година обаче той спомена, че притежава и 14 заведения Burger King.

Фил Микелсън (Five Guys)

Микелсън привлече вниманието през 2010 г. по време на голф турнир, когато каза, че е посещавал заведението Five Guys шест дни подред. Дни по-късно стана ясно, че той е повече от почитател и че притежава правата за веригата за района на Ориндж каунти, Калифорния.

Той също е проявявал интерес и към други хранителни заведения, като се опита и не успя да придобие контрол над 105 заведения Waffle Houses в четири щата.

Винъс Уилямс (Jamba Juice)

Тенис звездата страда от синдрома на Сьогрен, автоимунно заболяване, което води до липса на енергия и болки в ставите. Вследствие на това тя прибягна към веганството, което пък я отвежда до Jamba Juice - компания, която се концентрира върху здравословните продукти.

Тя има четири заведения във Вашингтон и очаква да отвори нови в следващите години.

Дрю Брийс (Jimmy John's)

Като куотърбек на Ню Орлеанс Сейнтс, Брийс е имал много възможности за франчайс бизнес през годините, но той избира заведенията за сандвичи, които често посещавал - Jimmy John's. Брийс държи правата на веригата за Ню Ореланс.

След като управляваше три успешни заведения, той подписа договор за откриването на още 20 в града. Като добавен бонус за клиентите Дрийс твърди, че се опитва да доставя поръчки, когато е в някое от заведенията.

Ханк Аарън (Popeye's Chicken)

Бейзболната легенда изглежда обича пилето от Popeye's. Миналата година 82-годишният Аарън обяви планове за откриването на 24-ото си заведение от веригата.

Той и съпругата му Били започват да се занимават с това през 1995 г., като първоначално откриват две заведения Popeye's. Днес двамата имат и две заведения Krispy Kreme. Всичките те се намират в района на Атланта.