Европейската комисия няма да признае изборите от 5 юни в Македония, нито техните резултати. Това заяви говорителят на Европейската комисия Мая Коциянчич за македонското издание на „Дойче веле“.

„Смятаме, че не са изпълнени дори минимума условия за осъществяване на надеждни избори на 5 юни 2016 г., които биха могли да бъдат признати от международната общност“, посочи тя, цитирана от БГНЕС.

По време на своето изказване Коциянчич също така предупреди, че „продължаващата политическа криза още повече отдалечава държавата от евроатлантическите и стремежи“. От комисията също така отново призоваха за необходимост от прочистване на избирателните листи, осигуряване на балансирано медийно отразяване и разследване на заплахи срещу гласоподаватели.

В актуалните условия, което и да е правителство, формирано в резултат на избори, където три от най-големите партии не участват, няма да бъде надежден партньор на международната общност.

Коциянчич посочи още за изданието, че ЕК призовава всички политически лидери и власти в страната да вземат мерки, за да се справят със ситуацията, спазвайки договора от Пържино. „Също така е необходимо лидерите да се заемат с решаването на проблема с върховенството на закона без повече отлагане“, допълни тя.