Ако го познавате основно от филми и телевизионни сериали, като "Пич, къде ми е колата?" и "Шеметни години," може би ще се изненадате да разберете, че 38-годишният актьор Аштън Къчър също така е предприемач, филантроп и успял рисков капиталист в технологичната сфера.

Вижте с какво се занимава в момента бившата звезда от предаването Punk'd по MTV и как харчи милионите си.

Аштън Къчър е роден в Сидър Рапидс, Айова, през 1978 г., минути преди своя двуяйчен близнак Майкъл. Къчър произхожда от бедно семейство. Родителите му Лари и Даян работели в завод и отглеждали трите си деца във ферма, пише Business Insider.

Къчър започва да изкарва и да спестява пари от ранна детска възраст. Той е работил доста странни неща, като косене на ливади, ремонти на покриви, дране на елени и балиране на сено. "Когато бях на 13, бях спестил 1 400 долара за моторна шейна," споделя Къчър пред Grow. "Работех след училище и през уикендите в продължение на година и половина и спестявах всеки цент."

Къчър продължава да работи най-различни неща, за да плаща таксата си за обучение в Университета на Айова, където се записва през 1997 г. и планира да учи биохимично инженерство. Той напуска университета, за да работи като модел и да предследва кариера в киното, но интересът му към науката и технологиите се проявява отново години по-късно, когато започва да инвестира в технологични компании.

Къчър получава първата си роля през 1998 г., като играе Майкъл Келсо в комедийния сериал "Шеметни години." Там е забелязан по-сериозно и следват редица роли в игрални филми. През 2013 г. той пресъздаде образа на съоснователя на Apple Стов Джобс във филма "Джобс."

И докато повечето хора го познават от комедийните му роли във филми и сериали, Къчър се занимава с бизнес от 2003 г., когато основава своята продуцентска компания Katalyst. През 2011 г. той съосновава компанията за рисков капитал A-Grade Investments, следвана от Sound Ventures през 2015 г.

Вижте още: Как Аштън Къчър инвестира 30 млн. долара и ги превърна в 250 млн.

Къчър успява да натрупа впечатляващ инвестиционен портфейл - от инвестиции в технологични компании като Skype, Spotify, Airbnb, Uber и Foursquare.

Актьорът-инвеститор намира време и за благотворителна дейност. През 2009 г. той съосновава организацията за защита на човешките права Thorn. Работата на Къчър извън актьорските му изяви му осгирява място и в класацията на сп. Time на 100-е най-влиятелни личности на 2010 г.

Той също така тихомълком успява да изгради медийна империя на име A Plus, която започва да публикува статии през април 2014 и официално е представена през 2015 г. За малко повече от година сайтът се превръща в един от 50-те най-популярни в САЩ.

Първата голяма покупка на Къчър е неговият първи дом. Той я описва като най-плашещото финансово решение, което е вземал. "Бях изплашен, защото взех кредит, който надхвърляше парите, с които разполагах. Не спя добре, когато дължа пари на хората. Смятам, че свободата е продукт на гъвкавостта на избора, а дългът те задължава да правиш практични избори."

През 2012 г. той купува имение Холивуд хилс, което преди това наема срещу 50 000 долара на месец. Къчър плаща 3.64 млн. долара за къщата с пет спални.

Днес Къчър и съпругата му Мила Кунис живеят в затворен комплекс в Бевърли хилс. Те купуват жилището си за 10 млн. долара през 2014 г., а по-късно през годината се сдобиват с първото си дете.

Къчър е инвестирал и в жилището на майка си. През 2015 г. той й прави изненадващ подарък, като преобразява дома й в Хоумстед - същият, който той и вторият му баща построяват през 90-те години. Той улеснява изпълнението на проекта от Бевърли хилс, използвайки технология от Houzz - уебсайт за дизайн, в който е инвеститор.

Когато Къчър не работи по инвестиционния си портфейл, е много вероятно да бъде видян на мач. Къчър и Кунис са почитатели на спорта и често посещават мачове на Лос Анджелис Лейкърс, Лос Анджелис Джоджърс и Чикаго Беърс.

Къчър се превърна в изкусен инвеститор, но най-добрата му инвестиция е нещо, което всеки може да си позволи, споделя той пред Grow. "Моите отношения — отделянето на време, за да опознаеш хората, какво ги мотивира, какви са техните предизвикателства. Тези неща често биват пренебрегвани. Инвеститорите са се концентрирали толкова много върху доходността и цифрите, че забравят, че истинската привилегия на тяхната позиция е да споделят пътуването с изключителни хора."