Спомняте ли си времето, когато приятел означаваше човек, с когото се срещате на кафе след работа? Човек, на когото можете да се обадите, когато имате добри или лоши новини или просто имате нещо за споделяне? Човек, който ви кара да се смеете, а понякога и да плачете. Човек, на когото можете да се опрете в тежки времена.

В наши дни приятел е човек, който "харесва" същия пост във Facebook, който "харесвате" и вие. Или пък е познат на познат на ваш приятел. Или пък е човек, когото сте срещнали веднъж-дваж.

Погледнато от този ъгъл, напълно логично е, че днес сме загубили способността си да знаем какво е да имаш приятел и да бъдеш приятел. Според ново изследване повече от половината хора, които възприемаме като приятели, не ни отвръщат със същото.

Изследването е дело на учени от университета в Тел Авив и Масачузетския институт по технологии. Те са поставили задача на колежани от един и същи клас. Трябвало да оценят по скала от 1 до 5 своите съученици.

Единицата означава "Не познавам този човек", а петицата - "Най-добър приятел". Тройката означава основно ниво на приятелство. Участниците трябвало също така да посочат как според тях се отнася другият човек към тях.

Учените забелязват, че често човек възприема другия като приятел, но отсрещната страна смята друго. Според резултатите става дума за половината от случаите.

Трябва да отчетем, че проучването не е кой знае колко мащабно. В него вземат участие 84 души. Въпреки това резултатите не са от без значение. Те дават насоки за размишления относно това върху какво се крепи приятелството.

Друг момент, който заслужава да бъде отчетен, е начинът, по който всеки един от нас дефинира "приятелството". Ако седите до дете в час и разговаряте с него всеки ден, това приятелство ли е? Какви са хората, с които излизате след училище? Има ли разлика в отношенията ви?

Какво е понятието за приятелство в епохата на социалните мрежи? В свят от кликове и харесвания е напълно възможно понятието да бъде разбирано по съвсем различен начин.

Усещате ли лека депресия от начина, по който се развива понятието за приятел в наши дни? Това е човек, когото сте посочили като приятел в социалните мрежи, или човек, на когото можете да се обадите по всяко време, независимо дали искате да споделите с него радостта си или мъката си?

Ако приятелите са в социалната мрежа, какви са хората извън нея?