Един от най-разпознаваемите забележителности на Понсе в Пуерто Рико е Parque de Bombas. Това е първата по рода си пожарна в страната, която днес е музей.

Ярко оцветената в червено и черно сграда се намира на градския площад Las Delicias, точно зад катедралата Ponce.

Тя е построена през 1882 г., като първоначално е използвана за излагането на селскостопански и промишлени експонати по време на панаир.

Вижте още: Най-невероятните и странни домове

Пожарната е проектирана от испански офицер от армията, който е професионален архитект. Изработена предимно от дърво, Parque de Bombas съчетава мавританска, готическа и викторианска архитектура.

Във вътрешността си представлява голямо и отворено централно пространство, оградено от две странични кули. В отворената част са паркирани пожарните автомобили, а двете кули разполагат с жилищни помещения и изложбени площи.

Елегантното централно двустранно стълбище с чугунен парапет води до мецанина, който се използва като административни офиси.

Сградата става пожарна през 1883 г., когато масивен пожар заплашва да погълне града и доброволците започват работа от там.

Пожарникарите се борят със стихията в продължение на няколко дни. По това време Пуерто Рико не разполага с пожарни, нито с професионални огнеборци.

Значението и необходимостта от противопожарната служба се забелязва от испанския губернатор Мигел де ла Торе през 1823 г. Три години по-рано огромен пожар почти разрушава Понсе.

Затова де ла Торе прави задължително участието в противопожарни дейности за всеки от мъжки пол на възраст между 16 и 60 години. Мъжете използват собствени инструменти. Когато губернаторът напуска поста си, за съжаление, и огнеборската програма е изоставена.

Когато настъпва друг голям пожар през 1845 г., Конде де Марисол, тогавашният владетел на острова, отново създава доброволческа противопожарна организация. Официалната пожарна дейност стартира през 1885 г., а Parque de Bombas служи за пожарна повече от 100 години.

През 1990 г. задълженията за борба с пожарите са прехвърлени на друга близка сграда, а старата пожарна е превърната в музей.

Днес в него ще намерите експонати от противопожарно оборудване и сувенири от пожарната, включително снимки на героичните мъже, които се борят с огъня през 1883 г.