Живописни селца, девствени плажове, вековна архитектура — нито едно от тези неща не трае вечно, особено когато е изложено на заплахата от опустошителни тълпи от туристи.

По тази причина някои от най-мечтаните дестинации предпочитат да не ги посещавате.

Чинкуе Тере, Италия

Чункуе Тере е поредният туристически обект, който ограничи допустимия брой туристи — в този случай максимум 1.5 милиона души на година. През миналата година посетителите са били над 2.5 милиона, основно вследствие на това, че повече круизи са добавили живописните рибарски селца в програмата си.

Селата не разполагат с инфраструктурата, за да се справят със значително увеличение в броя на туристите. Сега, след като лимитът от 1.5 милиона посетители бъде достигнат, достъпът до пътищата между петте селца ще бъде блокиран.

Санторини, Гърция

Белите сгради върху скалите на брега на морето в Санторини изглеждат като от приказка, но реалността на този гръцки остров е, че той обикновено е препълнен с туристи от круизни кораби.

Гръцките власти наскоро обявиха, че ще ограничат броя на круизните туристи, които стъпват на острова, до 8 000 на ден, което е 20% от пика от 10 000 през 2015 г.

Венеция, Италия

Венеция потъва, а тълпите от туристи не помагат изобщо в това отношение. Поне това е посланието, което италианският град изпраща с предложенията за ограничаване на броя на посетителите. В някои дни градът посреща над 80 000 души.

Според някои местни огромният брой туристи заплашва пристанищата, каналите, лагуната и самите улици, всяко лято, когато круизните кораби и туристическите групи превземат града.

Барселона, Испания

Най-посещаваният испански град често повдига въпроса за отделянето си от останалата част от страната. Кметицата на Барселона засили тези нагласи през 2015 г., когато предложи ограничаване на броя на туристите и спря лицензирането на нови хотели за година.

Засега няма въведено ограничение за броя на туристите, но този въпрос излиза на дневен ред всяко лято.

Бутан

Малкото хималайско кралство е дало обет да се придържа към качеството вместо към количеството, когато става въпрос за туризма. Държавата налага минимална туристическа такса от 200 долара на ден, с изключение на туристи с паспорти от Индия, Бангладеш и Малдивите.

Всички пътувания трябва да минават през местен туроператор, а страната поддържа строг визов режим.

Исландия

Подобно на много дестинации мечта, броят на туристите, посещаващи годишно Исландия, е много по-голям от броя на населението й. Броят на туристите се удвоил и дори утроил в последните години благодарение на присъствието на нискотарифни авиокомпании като WOW и Norwegian Air Shuttle.

Проучване на Борда по туризма в страната от 2014 г. показа, че добро решение би било да се ограничи броят на туристите, докато не се подобри инфраструктурата (основно пътища), която да ги поеме.

Пещерите на Могао, Китай

Известният туристически обект в Северен Китай ограничава броя на дневните си посетители до 6 000, а в пиковия сезон до 10 000, като билетите се купуват предварително.

Скелиг Майкъл, Ирландия

Мястото, където е заснета последната сцена от Междузвездни войни: Силата се пробужда, ограничава броя на посетителите до 180 на ден, като това място е достъпно само по вода в периода май-септември. Малко екскурзии достигат до този обект на ЮНЕСКО, така че трябва да си направите предварителна резервация, ако не искате просто да обиколите острова.

Остров Лорд Хау, Австралия

Този австралийски остров между Бризбейн и Сидни ограничава броя на посетителите си до 400 на ден. До него се стига, ако наемете лодка или със самолет.

Антарктида

Всички туристически компании трябва д имат разрешително, за да посещават континента. Има и лимит от 100 души за броя на пътниците от круизни кораби на брега. Корабите с по над 500 пасажери пък нямат право да акостират там.

Мачу Пикчу, Перу

Известният град на инките ограничава броя на посетителите до 2 500 на ден, като билетите трябва да се купуват предварително, особено в пиковия сезон (юни - август). За да си купите билет, ще трябва да предоставите номер на паспорта си.

Галапагоски острови, Еквадор

Галапагоските острови бяха обявени за застрашени обект на културното наследство на ЮНЕСКО през 2007 г., като тогава бяха въведени строги ограничения за туристите с цел опазването им.

Посетителите трябва да бъдат придружавани от лицензиран гид. Около 97% от островите са защитена територия и всичките посещения там се съгласуват с местния национален парк.