Нужна ни е подкрепа и на международно равнище по отношение на изграждането на законовата рамка в различните страни, за да бъде тя по-унифицирана. Това заяви главният изпълнителен директор на Виенската фондова борда Михаел Бюл по време на панела Капиталови пазари в първия ден на финансовия форум Шумът на парите.

Международните инвеститори ще поемат риск с платофрми като SEE Link, единствено ако законовата рамка е под един „общ чъдър“ и е такава, която разбират. Тук нещата са доста по-трудни. Започнахме от търговската част, включваща и клиринговите къщи, което е много важна стъпка, но трябва да се премине към обща регулация, прогнозира експертът.

При малките пазари е много важно да се засилва активността на пазара, по отношение на увеличаване на броя на инвеститорите.

Например близо 100-на институционални инвеститора създават около 80% от общите търгувани обеми в нашата търговска платформа.

Много международни брокерски фирми не излизат на пазара, ако нямат местен партньор от другата страна. В Прага например има една фирма, която работи на унгарския пазар, на пазар в Любляна, както и на местния капиталов пазар, посочи още Бюл.

Има обаче още много други необятни пазари, където могат да се търсят нови партньори и инвеститори, като например Китай, Сингапур и Индия, където има много други възможности. За инвеститорите там е трудно да си усложняват живота. Ето защо те търсят международни партньори, заяви специалистът.

Намирането на нови инвеститори е една от основните ни цели, върху които работим през последните две години, уточни Бюл. Организираме конференции, правим семинари. Благодарение на тези усилия сме достигнали до близо 6 000 инвеститори.

Това трябва да правите и вие. Трябва да разказвате историята си, дори и да не сте сигурни, че тя ще бъде чута, или ще инициира очаквания интерес.

В допълнение, ние от Виенската фондова борса търсим начини да привлечем нов свеж ресурс на пазарите чрез първични публични предлагания. Наблюдава се суша през тази година. Първото тримесечие активността във връзка с първичните публични предлагания е намаляла наполовина. Върху това трябва да се работи. Инвеститорите искат да инвестират в реалната икономика. Това не е игра. Ако няма първичен пазар, няма как да има и вторичен пазар, завърши Бюл.

На 1 юни ще се проведе и вторият ден на форума Шумът на парите. Очаквайте 20 лектора в трите панела: Банки и небанкови финансови институции, Бъдещето на технологиите и Икономиката на България.

Форумът Шумът на парите се провежда със съдействието на основните ни партньори Коника Минолта и Уникредит Булбанк, както и партньорите Алкомет, Девня Цимент, Адмирал Маркетс, Garitage Investment Management, Капман Холдинг, Qatar Airways, MBL|CBRE, Провидънт Файненшъл, Residential Park Sofia, ЗАД България и Сирма груп Холдинг.

Организационен партньор на събитието за поредна година е агенцията за връзки с обществеността AMI Communications България. Форумът се провежда с медийната подкрепа на сп. Мениджър, Агенция Фокус, Novini.bg, Fakti.bg, Offnews, Imot.bg, Kaldata, сп. Икономика, Seenews, economic.bg, в. Сега и Enterprise Europe Network.