Благодаря за поканата за четвърти път да присъствам на форума Шумът на парите, тук винаги ми е много приятно - с тези думи стартира участието си Михаел Бюл, главен изпълнителен директор на виенската фондова борса, на най-голямото икономическо събитие в страната.

Преди около десет години Виенската борса прибягна до закупуването на няколко чуждестранни борси. Купихме Будапещката, Люблянската и Пражката борса. Това се случи в периода 2007-2008 година.

В онзи момент идеята бе да се консолидират европейските борси. Много от западните банки се насочиха на Изток и бе логично да ги последваме и да финансираме разрастването ни към тези пазари, заяви още Бюл.

Знаем какво се случи след това. Спукаха се „балони“, светът се промени и сега е различен. Балонът се спука и в САЩ, което доведе до дългови кризи по целия свят. Страните от Централна и Източна Европа загубиха много преки и непреки инвестиции, което не бе по вина на региона, защото страните, включително България, се отличаваха с по-висок ръст на БВП.

Трябваше обаче да се изтеглят парите, за да се покажат печалби в края на годината, така че много компании прекратиха стопанска дейност и през 2010 г. беше вече трудно да се намерят хора, които да знаят как и в какво да инвестират в ЦИЕ, защото много от специалистите вече не бяха на пазара. И Централна, и Източна Европа изведнъж не бяха на картата на Европа.

В момента нещата са по-добри. Така или иначе се оказа, че трябва да се освободим от някои борси. Купихме ги по време на пазарния пик и ръстът не се случи. Важното е, че успяхме да получим известна печалба от продажбите на дялове в някои от тях, заяви Бюл.

В края на 2014 г. към нас се обърнаха заинтересовани партньори, които искаха да купят Люблянската и после и Будапещката фондова борса. Влязохме в преговори и впоследствие преценихме, че това е разумно.

Стратегията в момента е по-различна. Макар и да си говорим с лондонската борса, вече знаем, че е по-добре да си сътрудничим, отколкото да купуваме, посочи експертът.

Будапещката борса продадохме на националната банка на Унгария. Това бе в отговор на стремежа на правителството в страната да се притежава цялата инфраскруктура. Бе закупена цялата система за трансфер. Миналата година отново ни потърсиха потенциални купувачи, които смятат, че могат да се справят по-добре от нас.

В Любляна не успяхме да получим печалба, напротив - бяхме на загуба. Ето защо през последните години сме предприели политика на ограничаване на дейността си. Съответно има и регулаторни, надзорни изисквания, които се налага да спазваме, техническата поддръжка се прави от Виена, така че всички операции се извършват от Виена, но на загуба, каза още Бюл.

В допълнение, има и доста политическа нестабилност на много от пазарите, където сме представени. Правителствата се сменят. Особено изразена бе политическата нестабилност в Любляна, където нямаме подкрепа от правителството.

По-късно към нас се обърнаха и от Хърватската фондова борса, и когато това стана, решихме да сключим сделката. Част от нашата нова стратегия е не просто да продаваме борсите. В Любляна например, въпреки продажбата, позволихме да ползват нашата търговска платформа.

Сега сме в процес на въвеждане на търговската ни платформа в Загреб, която ще стартира в средата на 2017 година. Така че вместо четири борси ще имаме пет. Това е за нас пътя напред, коментира Бюл.

Форумът Шумът на парите се провежда със съдействието на основните ни партньори Коника Минолта и Уникредит Булбанк, както и партньорите Алкомет, Девня Цимент, Адмирал Маркетс, Garitage Investment Management, Капман Холдинг, Qatar Airways, MBL|CBRE, Провидънт Файненшъл, Residential Park Sofia, ЗАД България и Сирма груп Холдинг.

Организационен партньор на събитието за поредна година е агенцията за връзки с обществеността AMI Communications България.

Форумът се провежда с медийната подкрепа на сп. Мениджър, Агенция Фокус, Novini.bg, Fakti.bg, Offnews, Imot.bg, Kaldata, сп. Икономика, Seenews, economic.bg, в. Сега и Enterprise Europe Network.