Пазарът на жилищни имоти в България става все по-непрозрачен. Това заяви Георги Павлов, изпълнителен директор на Адрес Недвижими имоти, по време на първия ден на форума „Шумът на парите“. По думите му в момента Националният статистически институт е спрял да публикува цените на имотите по градове, след като в продължение на 22 години всяко тримесечие е съобщавал ценовите нива на жилищата в областните центрове.

Липсва и официална информация колко от новозакупените жилища са придобити с ипотечен кредит.

Продължаваме да работим в страна без имотен регистър, в който може да се провери какво се е случило през годините с даден имот. В България няма държавна политика, която да стимулира пазара на имоти, посочи основните проблеми пред бранша Павлов.

Според него причината за високия процент собственост на жилища в България е липсата на друга алтернатива за инвестиции. Жилището е единствената сигурна инвестиция, която през последните 100 години е доказала, че носи сигурен доход на българина. За 10 години доходността от наеми при нея е 100%, смята консултантът.

Според него в бъдеще София трябва да се развива в северна посока, тъй като на юг вече няма възможности за ново строителство.

„Вярвам, че построяването на Северната тангента е огромна промяна за столицата, благодарение на която градът има нова северна граница. Сега трябва да я усвоим разумно. Предишните ни притеснения, че на север се намира Кремиковци, отпаднаха, в тази посока сега е Стара планина. Има достатъчно възможности да се планират нови квартали на север, но между тях трябва да се предвидят големи паркове. Необходима е качествена социална инфраструктура, която да дава възможност на хората да пазаруват, да отидат на фитнес, в градинката... Така София ще стане хубава“, коментира Павлов.

Според него хората се концентрират именно в зоните, които предлагат подобни удобства, а локацията е основният фактор, който определя цената на даден недвижим имот.

Един от проблемите на подобни форуми е, че 80% от вниманието им е насочено към бъдещето, 20% към настоящето и рядко се говори за миналото.

Поради тази причина не само в нашата страна, а може би и в целия свят, не се състоя разговор защо се случиха строителният бум и кризата, какви са изводите от тях. Решихме, че изводите ще се случат автоматично и е достатъчно просто да наблюдаваш процесите, за да придобиеш опит. Това обаче не се получи, заключи консултантът.

Форумът Шумът на парите се провежда със съдействието на основните ни партньори Коника Минолта и Уникредит Булбанк, както и партньорите Алкомет, Девня Цимент, Адмирал Маркетс, Garitage Investment Management, Капман Холдинг, Qatar Airways, MBL|CBRE, Провидънт Файненшъл, Residential Park Sofia, ЗАД България и Сирма груп Холдинг.

Организационен партньор на събитието за поредна година е агенцията за връзки с обществеността AMI Communications България.

Форумът се провежда с медийната подкрепа на сп. Мениджър, Агенция Фокус, Novini.bg, Fakti.bg, Offnews, Imot.bg, Kaldata, сп. Икономика, Seenews, economic.bg, в. Сега и Enterprise Europe Network.