Напоследък Турция предприема мерки, за да контролира технологичните компании все повече на местно ниво, като в края на миналия месец щатската компания за онлайн разплащания PayPal стана поредната жертва на това.

От PayPal обявиха, че спират временно дейността си в Турция от 6 юни, след като не са получили нов лиценз за извършване на услугата, която предоставят.

Това ще засегне десетки хиляди компании и стотици хиляди потребители, според компанията

По отношение на причината за отказа на издаване на лиценз говорител на компанията е заявил пред Tech Cruch, че това се дължи на нови правила, според които IT системите трябва да бъдат локализирани в страната. PayPal от своя страна използва за това няколко световни хъба.

Засега не е ясно колко центрове за данни има по света PayPal, която през 2015 г. се отдели от компанията майка eBay и е оценявана на 46 млрд. долара, или кой точно хъб се занимава с бизнеса й в Турция.

Турция е в светлината на прожекторите на технологичната сфера в последните месеци, но не по положителни причини. През април личните данни на около 50 милиона турски граждани (над половината от населението) изтекоха в интернет.

Правителството в страната се опитва да наложи сериозен контрол най-вече над социалните медии като Twitter, Facebook и Reddit.

От Twitter дори заведоха дело срещу страната заради наложена глоба след отказ за премахване на съобщения от сайта.