Състоянието на основателката на Theranos Елизабет Холмс, която миналата година оглавяваше класацията на Forbes на най-богатите жени, натрупали богатството си сами, намаля значително. Всъщност през тази седмица от изданието понижиха състоянието на Холмс до нула.

31-годишната Холмс е от семейство с влиятелни политически връзки. И двамата й родители са заемали важни управленски длъжности във Вашингтон, което й е дало начален старт, а състоянието й се оценяваше на 4.5 млрд. долара под формата на акции на основаната от нея компания за кръвни изследвания.

Вижте още: 10-те най-високо платени шефове на технологични компании

Theranos обаче, която преди време се оценяваше на над 9 млрд. долара за своята технология, отчете поредица от бизнес провали и в момента е разследвана от няколко държавни агенции, като дори може да й бъдат повдигнати обвинения от щатската Комисия по ценни книжа и борси.

От Forbes в момента оценяват стойността на компанията на близо 800 млн. долара, след като са се консултирали с анализатори. От изданието също така са премахнали Холмс от престижната си класация.

Холмс притежава 50-процентен дял в Theranos, но според новата оценка, която взема предвид интелектуалната собственост и получените 724 млн. долара, това дава на Холмс само една малка част от предишното й състояние.

Холмс прекратява образованието си в Станфорд на 19-годишна възраст, за да основе компанията си през 2003 г. Повече от 10 години по-късно тя започна с летящ старт и подкрепата на DFJ, Хенри Кисинджър и други, но впоследствие методите й бяха подложени под съмнение след няколко изобличителни разследващи материала в Wall Street Journal.

Жената, която заема мястото на Холмс в тазгодишната класация на Forbes, е Даян Хендрикс, която е собственик на ABC Supply - най-големия дистрибутор на покривни конструкции и обшивки за сгради в страната. Хендрикс основава компанията през 1982 г. с вече покойния й съпруг Кен.

Днес състоянието на Хендрикс се оценява на 4.9 млрд. долара, или с 1.2 млрд. долара повече от миналата година, когато тя заемаше второто място. Тя е една от 17-те жени милиардери в класацията.

Вижте още: Вижте на колко години тези милиардери направиха първия си милион

Второто място в ранглистата е за телевизионната звезда и предприемач Опра Уинфри. Нейното състояние се оценява на 3.1 млрд. долара.

Челната тройка се оформя от Джуди Фолкнър, основател и главен изпълнителен директор на Epic Systems, която разполага с 2.4 млрд. долара.

Най-младата жена в класацията е 26-годишната Тейлър Суифт, която дебютира под номер 60 с лично състояние, оценявано на 250 млн. долара, благодарение основно на успешното й турне.