За всички, изпуснали поскъпването на златото в началото на годината с близо 17% през първите три месеца, може би е налице нова възможност.

Поевтиняването на метала през последните три седмици заличи около 6% от най-високото му ниво, постигнато през април.

Така повишението на златото от началото на годината вече е близо 10%. Според редица експерти корекцията при жълтия метал може да предоставя добри инвестиционни възможности за тази и дори следващата година.

Специалистите припомнят, че е нормално всеки актив, отбелязал сериозен ръст, да регистрира и корекция впоследствие. На тези корекции обаче, както съветва Бъфет, по-скоро трябва да се гледа като на възможност да се допълва портфейлът, отколкото да се продава.

Нещо повече, инвеститорите би следвало да се притесняват в периоди без корекции, когато пазарите вървят само нагоре, подобно на бичите пазари при акциите през 90-те години и малко след началото на новото хилядолетие, преди кризата от 2008 година.

Разбира се, спадът на златото може и да не е приключил, така че инвеститорите е добре да имат „едно наум“ и да подхождат много внимателно към инвестициите си.

На практика, корекцията при златото до голяма степен се предопредели от противопоставянето на две групи пазарни участници – крайно оптимистичните по отношение на цената спекуланти и песимистичните институционални инвеститори, известни на пазара като „умните пари“.

Секторът на златодобивните компании в момента е на територия на „свръхпродаденост“, като акциите са близо до 50-дневната си пълзяща средна величина. Така че напълно възможно, според специалистите, е да станем свидетели на известно повишение при златото през следващите няколко дни.

В противовес „умните пари“ все още са къси, като нетните им къси позиции в злато възлизат на над 290 000 контракта. Някои експерти смятат, че този показател трябва да се понижи до нива под 100 000 контракта, преди да стартира отново ръстът в цената на метала.

Тезата за поскъпването на златото през тази година до голяма степен се предопределя от очакванията на много експерти за спад на борсовите индекси.

Както вече много изследвания посочиха, златото не е най-добрият актив за защита от инфлация, но за сметка на това се представя особено добре в моменти на срив за пазарите. Нещо повече, златото е единственият актив, който бележи ръст в подобни кризисни ситуации.

На практика близостта на щатските индекси до нови исторически рекорди е един от факторите, който не мотивира инвеститорите да купуват злато. Това бе и една от причините за поевтиняването на метала.

Както всички знаем обаче, нещата на пазарите често се променят много бързо и неуспешен пробив на върховете може да инициира корекция за индексите... А това пък да поднови добрите времена за жълтия метал.

Другата основна причина за корекцията на златото е поскъпването на долара, в условията на очаквано повишение на лихвите от страна на Фед. С изясняването на лихвената политика на резерва обаче много експерти очакват златото отново да поеме нагоре, след края на този месец.

А пътя нагоре е свързан с повишение от 10% от настоящите нива, само при тест на върха от април. В допълнение, при потенциален пробив на върха, е напълно възможно да станем свидетели и на по-нататъшно поскъпване на метала към 1 400 долара за унция.

Надолу потенциалът за поевтиняване не е особено голям, като едва ли можем да станем свидетели на понижение от над 5%, смятат технически анализатори.

* Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на злато.