Много от опасностите на диетата с високо съдържание на захар са добре познати - от причиняването на кариеси до добавянето на излишни килограми.

Но малко известно е как захарта може сериозно да навреди на вашето лице.

Феноменът, познат като "захарно лице", може да възникне, когато хората имат високо наличие на захар в диетата си. В резултат на това се появяват акне, торбички под очите и бледа кожа.

Вижте още: Диетичните храни, които ни правят дебели

Учените предупреждават, че захарта може да е много по-вредна, отколкото осъзнаваме.

Д-р Тамара Грифитс от Британската асоциация на дерматолозите, каза за Independent: "Сладките храни имат висок гликемичен индекс, което води до бързо натрупване на захар в тялото и драматични колебания в нивата на хормона инсулин. С течение на времето това може да доведе до инсулинова резистентност и диабет, който може да ускори процеса на стареене. "

Захарта уврежда колагенните влакна, което води до загрубяване на кожата и удебелявания. "Консумацията на сладки храни може пряко да повлияе на стареенето на кожата“, казват експертите.

Те предупреждават, че захарта е дехидратиращо средство, което ускорява производството на мазнини в кожата, а от своя страна това води до появата на акне.

Всичко това обаче не е причина да изключите захарта напълно от диетата си. Лекарите съветват да се храните балансирано, като спазвате препоръката на Световната здравна организация за дневна дажба от 30 гр захар.