8 неща, които се случват с тялото ви, когато ядете цвекло
След години на неглижиране, днес червеното цвекло се радва на заслужено внимание от диетолози и любители на здравословното хранене.
То не само изобилства с основните ежедневни хранителни вещества, нужни на организма ни, като витамини, желязо, манган, мед, магнезий и калий, но рубиненият зеленчук е направо златна мина за здравето ни, като ни доставя вещества, които не можем да си набавим от никъде другаде.
Ето някои страхотни и изненадващи неща, които се случват с тялото ви, когато ядете цвекло.
Кръвното налягане се подобрява
Цвеклото е богато на нитрати, които тялото преобразува до азотен оксид - съединение, което отпуска и разширява кръвоносните съдове, като ги превръща в супер бързи магистрали за хранителни вещества и богата на кислород кръв.
Това означава, че тялото се радва на по-добра циркулация, а вероятно и на по-ниско кръвно налягане.
Проучване от 2012 г. установява, че 13 мъже, които пият само една чаша сок от цвекло на ден, временно са намалили систоличното си кръвно налягане средно с 4 до 5 пункта.
Намалява рискът от сърдечни болести
Цвеклото не само има потенциално положително въздействие върху кръвното ви налягане. То също така е богато на растителен алкалоид, наречен бетаин, както и на фолиева киселина, които понижават нивата на хомоцистеин – във високи дози той увеличава риска от увреждане на сърцето и сърдечно-съдови заболявания.
Подобрява издръжливостта ви
Когато елитни спортисти дават проба от урината си на допинг тестове, често тя е пурпурна. Защо? Тъй като много от тях ядат цвекло.
Изследвания предполагат, че нитратите стимулират издръжливостта, а червеното цвекло съдържа пигменти, които оцветяват урината в розово.
Вижте още: Това се случва с мозъка ви, когато спрете да ядете захар
Според данните от проучване, велосипедисти, които пият сок от цвекло, успяват да карат колело с 15% по-дълго, преди за се изтощят.
Трябва обаче да приемете около три до пет глави цвекло (в зависимост от техния размер, който варира в широки граници), за да получите по-добро и бързо действие. То се проявява до два до три часа след приема.
Мозъкът ви ще работи по-добре
Азотният оксид отпуска и разширява кръвоносните съдове, което от своя страна увеличава притока на кръв към мозъка – а това води до по-доброто му функциониране.
Това е особено важно, тъй като изследвания установяват, че способността ни да генерираме азотен оксид намалява с напредване на възрастта, заедно с енергийния метаболизъм на мозъка и невронната дейност.
При проучване, проведено през 2010 г., 14 възрастни мъже и жени (средна възраст 74 години), приемали повече цвекло, са регистрирали по-голям приток на кръв към предния дял на техния мозък. Тази част от органа е известна с участието си в екзекутивни функции като фокусиране, организация и внимание към детайла.
Ще облекчи работата на черния дроб
Вашият черен дроб върши тежката работа по почистване на кръвта и детоксикация на тялото. Можете да облекчите товара му с една дневна доза цвекло.
Изследванията показват, че бетаинът, намерена в цвеклото аминокиселина (която се съдържа и в спанак и киноа), може да помогне за предотвратяване и намаляване на натрупването на мазнини в черния дроб.
Изследвания върху хора с диабет показват, че бетаинът подобрява функцията на черния дроб, леко намалява холестерола, както и размера на черния дроб.
Ще бъдете по-силни в борбата с хроничните заболявания
Цвеклото също така е богато на мощни антиоксиданти с противовъзпалителни средства, които се борят със свободните радикали и възпаленията, свързани с хронични заболявания, като сърдечно-съдови болести, затлъстяване и евентуално рак.
Като говорим за рак, изследванията показват, че бетацианинът - пигментът, който придава на цвеклото характерния му лилав оттенък, може да помогне за предпазване от общи канцерогени.
Побеждава запека
Един от начините да победите запека е консумирането на храни, богати на фибри, като цвеклото. Една чаша цвекло доставя около 4 грама диетични фибри, особено неразтворими фибри, което помага за намаляване на риска от запек, хемороиди и дивертикулит.
Бетаинът, съдържащ се в зеленчука, освен това подобрява храносмилането. Просто вземете под внимание, че цвеклото оцветява всичко – включително и вашите „изпълнения“ в тоалетната.