Кризата в управлението на Хърватия продължава да се задълбочава. Вчера премиерът-технократ Тихомир Орешкович поиска оставките на двамата си заместници и лидери на партиите в управляващата коалиция.

Единият от тях, лидерът на Хърватския демократичен съюз (ХДС) Томислав Карамарко, който е обект на разследване за конфликт на интереси и де факто причини сегашната криза, изрично отказа да напусне поста си и допълни, че Орешкович вече няма доверието на партията.

„Орешкович не се радва на нашето доверие”, заяви Карамарко преди днешната среща на лидерите на ХДС, която спечели най-много гласове на изборите в края на миналата година. Карамарко, цитиран от АФП, още каза, че при сегашната ситуация възможен изход са единствено нови избори или "преконфигурация" в парламента.

Лидерът на по-малкия коалиционен партньор, проевропейската МОСТ, Божо Петров от своя страна заяви, че е готов да се оттегли, ако това е от национален интерес. Петров обаче няма да предприеме хода преди дискусии в партията му.

Миналата седмица Петров заяви, че партията му ще подкрепи вота на недоверие срещу Карамарко, който ще се гласува на 18 юни, ако ръководителят на ХДС сам не подаде оставка дотогава.

„Ясно е на всички, че сегашната политическа ситуация започна да заплашва националните интереси”, заяви Орешкович. Към момента той не обмисля оттеглянето си, посочва БГНЕС. Живелият дълго време в чужбина предприемач в областта на фармацията беше поканен от коалицията между ХДС и МОСТ като независим ръководител на правителството, в чиято програма влизат важни икономически реформи, съгласно предписанията на Брюксел.

От началото на работата си обаче в коалицията има изключително много вътрешни спорове. Миналия месец местен вестник публикува договор, в който е посочено, че лобист на унгарската петролна група МОЛ, която води съдебен спор с Хърватия заради петролната компания ИНА, е плащал за консултантски услуги на съпругата на Карамарко в периода 2013-2015 година. В момента хърватските власти водят разследване по случая.

Хърватското правителство и МОЛ, които имат дялове от съответно 44.8% и 49% в ИНА, водят съдебен спор за това как се управлява компанията. Карамарко призна за съществуването на договора, но твърди, че това не е повлияло в работата му на правителствен зам.-ръководител.

Същевременно самият той настояваше правителството да обмисли и евентуално да се оттегли от арбитражните дела срещу унгарската компания поради възможни големи финансови загуби. Комисията за конфликт на интереси през следващата седмица трябва да оповести резултатите от разследването за възможен конфликт на интереси срещу Карамарко.

Вотът за недоверие срещу него беше поискан от социалдемократическата опозиция.