Каква е тайната зад дълголетието на британската кралица? Отговорът е успешният й 68-годишен брак с принц Филип, според Гайлс Брандрет, който бе допуснат в кралското семейство през 2004 година за изготвяне на биография на кралското семейство.

Принц Филип, който стана на 95 години в петък, разкрива тайната зад дългия му и успешен брак с кралицата. А той се корени в това да е „силата зад трона“. Това се казва в книгата на Брандет „Портретът на един брак“.

Брандет коментира, че дългогодишният успех на трона на кралицата до голяма степен се е предопределил от нейния съпруг.

Вижте още: Защо кралицата използва личния си асансьор за първи път?

„Ако се отнесем към дългогодишното успешно управление на британската кралица, то съавтор на този успех безспорно е принц Филип. Кралицата носи корона, но нейният съпруг носи панталоните. Той е силата зад трона, опората, която е винаги там“, според автора на биографията на кралското семейство.

И въпреки близостта между двамата, те никога няма да бъдат видяни да се държат на публично място за ръце заради „стоическите ценности“ на тяхното поколение, коментира Брандерет. Авторът споделя също така, че принц Филип е по-скоро „прагматик“.

На въпроса каква е основната разлика между него и неговия син – принц Чарлз, Филип отговаря, че той по-скоро е прагматик, за разлика от сина си, който е повече „романтик“. Това означава, че двамата виждат света по различен начин.