За тези, които си задават въпроса кой от двамата щатски кандидат-президенти - Хилъри Клинтън или Доналд Тръмп, ще е по-малкото зло за пазарите, анализаторът Боб Дол от Nuveen Asset Management дава отговора.

"Не че Хилари Клинтън ще направи чудеса за пазара, но тя ще е по-малко лоша за него", смята Дол.

„На първо място е проблемът с несигурността. Пазарите мразят несигурността. Не мисля, че някой знае какви ще са политиките на Тръмп, ако бъде избран. Може би до ноември вече ще знаем, но в момента не е ясно. Налице е много неизвестност, свързана с милиардера“, смята Дол, цитиран от финансовото издание CNBC.

Вижте още: Хилъри Клинтън със сериозна критика заради палто от 12 000 долара

„Другата причина, поради която Тръмп е по-лошият избор, е фактът, че той най-вероятно ще започне търговска война с Китай и Мексико, както и с още няколко държави. А както всички знаят, този род войни не са добри за икономическия ръст, а следователно и за пазарите“, смята още Дол.

Тръмп заяви, че вярва в свободната търговия, но „за да си добър свободен търговец, трябва да имаш умни хора на своя страна, а ние сме в ситуация на преговори на всеки ъгъл“.

Освен тези две неща обаче, кандидатурата на Клинтън може да е точно толкова лоша за пазарите, смята още Дол.

„Ако Хилари спечели убедително, а демократите доминират в Конгреса, то пазарът според мен също ще реагира негативно. Така че какво точно ще е разпределението на демократи и републиканци също ще е много важно“, допълва още експертът.