Историята на Етъра като музей започва през 1964 година. Намира се на само 8 км от родния град на основателя на първото новобългарско училище Васил Априлов - Габрово. Идеята за построяването му е на Лазар Донков, който целял да създаде атмосфера, която пълноценно да потопи посетителя в едновремешната действителност.

На територията на Етъра можете да научите много за старите занаяти - бакърджийство, грънчарство, дърворезбарство, иконопис, коларо-железарство, кожухарство, куюмджийство, мутафчийство, тъкачество, фурнаджийство, хлопкарство и много други.

Ако имате удоволствието на отидете в Етъра, не пропускайте да обърнете внимание на тези 10 обекта:

1. Бичкиджийницата

Още наричана Стружня. Това съоръжение се използва за биченето на талпи и дъски.

2. Валявиците

Това са съоръжения, в които се валят вълнени тъкани. По време на този процес тъканите стават по-меки и се сдобиват с мъхеста повърхност. Обикновено валянето продължава между 5 и 10 часа, в зависимост от метариала и температурата на водата.

Днес в Етъра можете да разгледате две валявици.

3. Водениците

В българските народни приказки нерядко се говори за воденици. Каква по-добра възможност да покажете на детето какво представлява тя от това да отидете в Етъра. Тук са изложени две воденици - "Долапкиня" и "Караджейка".

За втората трябва да знаете, че всъщност представлява най-старият действащ обект в музея. Построена е около 1780 г. и в превод от турски език "кара" означава "черно".

4. Гайтанджийската одая

Тя е донесена тук от местност край Габрово, наречена Тепавиците.

Обърнете внимание на вратата й. Върху нея са записани различни природни бедствия.

Вижте още: Още 10 от най-красивите български градове

5. Струговете

Те са характерни за историята на Габровско и говорят за майсторлъка на местното население. На струговете се изработват дървени предмети. Те имат различни форми, големини и предназначение.

6. Тепавицата

Тя представлява съоръжение за механично обработване на вълнени домашни платове и гайтан. Тепавицата в Етъра е построена в средата на 19 в.

7. Точилото

Много българи от цялата страна идват в Етъра, за да си купят нож. Тази традиция е стара и е свързана с майсторските изделия на местните точилари. В Габровско появата на точилата е свързана именно с развитието на ножарството.

8. Саковата къща

Габровската възрожденска къща се слави със своята красота и комфорт. Любопитна е къщата на габровския търговец Петър Сака. Тя е построен през 1850 година и възстановена през 1970 г. Намира се до Баев мост в Габрово. На втория й етаж можете да се запознаете с типичния интериор на едно търговско жилище. Архитектурата на къщата носи влиянието на Средиземноморието. Прозорците са точно 21.

9. Детският кът

В наши дни на територията на Етъра е създаден музеен детски кът, предназначен за деца на възраст 4-12 години. Той работи целогодишно. В него малчуганите могат да се запознаят отблизо със старите занаяти и да усвоят знания през практиката.

10. Панаирът на занаятите

Ако искате да се насладите на уникалната атмосфера на Етъра в компанията на стотици хора от цялата страна, можете да планирате посещението си към първите петък, събота и неделя от месец септември. Тогава се провежда ежегодишният панаир на занаятите.