Най-големият щатски производител на смартфони Apple представи вчера някои нови софтуерни възможности по време на специалната си конференция за разработчици на приложения.

Компанията показа нови възможности на приложението за инстантни съобщения iMessage, както и гласовия си асистент Siri, с които се надява да задържи потребителите и да се бори със своите конкуренти.

В допълнение бяха показани още забавни емотикони, които ще са на разположение на потребителите на операционната система iOS на компанията.

В борбата с конкуренцията щатският производител разширява възможностите на Apple Pay към онлайн пазаруването, което ще му помогне да се конкурира по-успешно с популярната подобна услуга на компанията PayPal Holdings Inc.

Обновената услуга за онлайн музика в лицето на Аpple Music, цели по-успешно да се бори с конкурента си Spotify AB.

„Новите операционни системи за компютрите Мас, както и устройствата Apple Watch, Apple TV и iPhone стават още по-добри, благодарение на всички вас“, коментира изпълнителният директор на компанията Тим Кук пред близо 5000-те участници в конференцията в Сан Франциско, цитиран от Bloomberg.

За да стимулира разработчиците на приложения да продължат с усилията си Apple отваря гласовия си асистент Siri към трети страни, което ще позволява скоро в различни приложения да се дават гласови команди. Например, потребителите скоро ще могат да си поръчват такси, или пица с помощта на гласова команда.

За момента обаче, Siri ще е достъпен само за приложенията, занимаващи се със съобщения, снимки, разговори, споделяне на превоз, фитнес и разплащане.

Apple представи Siri през 2011-та година, като оттогава насам той претърпя сериозно развитие. Щатският производител, също така добавя гласовия си асистент и към компютрите и лаптопите на компанията.

Вижте още: Това е най-голямата технологична битка в момента

Виртуалният помощник започва да играе все по-голяма роля в дигиталния живот на потребителите. На практика по това направление в момента е най-голямата борба между технохологичните гиганти. Според експерти, който съумее да наложи своето господство по това направление, до голяма степен ще контролира технологичния пазар.

Промяната в системата за инстантни съобщения iMessage, предизвика най-голяма реакция по време на конференцията. Благодарение на нея, разработчиците на софтуер ще могат да имплементират приложения в съобщенията, така че потребителите да могат да правят повече неща. Сред тях ще са възможности да плащат отнлайн, както и да си поръчват храна.

В допълнение Apple представи и по-добър интерфейс, като по-големи емотикони и повече възможности за „готови отговори“.