Милиардерът Стив Коен продава картината на Герхард Рихтер, която закупи само преди четири години. Сега обаче Коен иска за нея сумата от 20 милиона долара, или двойно повече, отколкото плати за нея.

Вижте още: Срив в продажбите на рекордно скъпи предмети на изкуството

Творбата от 1983-та година е най-скъпата сред предлаганите от галерията Art Basel картини през тази седмица в Швейцария. Ето как изглежда творбата, озаглавена „Prag 1883“, която е с размери близо два и половина на два и половина метра:

В момента картината е изложена в Gagosian Gallery, без информация за името на продавача. Говорителят на Коен е отказал коментар.

Продажбите на картини на Рихтер, които бяха доста активни през 2012-та година, намаляха значително от тогава.

Творба от 1986-та година на модерниста постави рекорд през изминалата година, като бе продадена на друг фонд-мениджър - Кенет Грифин, за сумата от 46.6 милиона долара.

Състоянието на Коен се оценява на 11.2 милиарда долара, а той е известен с това, че е запален колекционер. Другото с което е известен, е че редовно продава закупени вече творби, при далеч по-висока цена.

През ноември миналата година Коен продаде две картини от колекцията си за общо 76.7 милиона долара. Шест месеца по-рано закупи бронзова статуя на Алберто Джакомети, срещу сумата от 141.3 милиона долара, което бе най-високата цена плащана за модерна скулптура.