Индексът на сините чипове SOFIX е на крачка от това да затвори над ключова съпротива при ниво от 460.9 пункта. По-точно - на около пункт и половина.

Ако направи това, показателят ще регистрира най-високото си ниво на затваряне от края на миналата година (30 декември 2015 г.)

Вижте още: Кога SOFIX ще даде сигнал, че е време да се купува?

А защо това е толкова важно ниво?

Защото, на първо място, то ограничи ръста при последния възходящ период за индекса в края на миналата година (традиционно декември и януари са сред най-силните месеци за борсата).

На второ място, ако това ниво бъде преодоляно, то от техническа гледна точка би следвало да станем свидетели на ускоряване на ръста към следващите ключови нива на съпротива, разположени при и над 500 пункта.

Трябва да отбележим, че помощ за ръста може да окаже и фактът, че предстоят отново два от най-добрите месеци за индекса – в лицето на юли и август, когато, освен всичко, се провеждат и традиционните годишни общи събрания на компаниите, на които се гласуват дивидентите им.

За важността на настоящото ниво на съпротива трябва да отбележим и фактът, че в момента 200-дневната пълзяща средна величина на SOFIX е при ниво от 462 пункта.

В тази насока, повишение на индекса над това ниво ще е първият симптом, че наближаваме в по-голяма степен до едно ключово и следено обикновено от всички инвеститори по света събитие - „златно пресичане“.

За златно пресичане говорим, когато 50-дневната средна величина на показателя се повиши над 200-дневната. В момента 50-дневната средна величина е при ниво от около 452 пункта.

Обикновено такова пресичане е изключително рядко явление, като в историята на SOFIX сме ставали свидетели едва на три подобни пресичания, винаги следвани от сериозен ръст в дългосрочен или средносрочен план.

Тоест инвеститорите на БФБ определено ще имат повод за оптимизъм, когато индексът затвори над 460 пункта и се отдалечи от това ниво. Тогава същото ниво би следвало да се превърне в много добро ниво на подкрепа, което да ограничава потенциалните загуби.