Може ли посоката на пътя към брекзит, зададена от референдума през миналата седмица, да бъде обърната? Това е въпрос, който много разочаровани британци и участници на световните пазари обмислят сериозно след изхода от безпрецедентния референдум, който заплаши да отстрани Великобритания от ЕС след продължило 40 години членство.

Така нареченият брекзит бележи една неизследвана територия за Великобритания и Европа. Нито една страна досега не е напускала ЕС. Това действие се концентрира върху Член 50 от Лисабонския договор, който очертава мрачен план за отказване от членството в блока.

Има обаче няколко хода, които да позволят Великобритания да остане в ЕС, особено на фона на факта, че референдумът от 23 юни не е обвързващ. Това означава, че британското правителство не е задължено да спази резултата.

В понеделник британският премиер Дейвид Камерън заяви, че планира да уважи избора на близо 52% от гласувалите за излизане от ЕС. Той също така потвърди, че напуска поста си, за да позволи на новото правителство да предприеме следващите стъпки.

“Решението трябва да бъде прието и процесът по прилагането му по възможно най-добрия начин трябва да започне сега,” заяви Камерън преди срещата на лидерите на страните от ЕС вчера.

Това обаче не е необратимо. Посоката на похода към брекзит може да бъде обърната или той да бъде размит, смятат експерти. Ето пет възможни сценария:

Отказ да се попълни документацията

Британският парламент може да избере да не активира Член 50. Това би означавало, че правителството няма да уведоми ЕС за намерението си да излезе от ЕС. Това е малко вероятен сценарий.

“От политическа гледна точка, при един референдум, в който са гласували толкова много хора и има ясно мнозинство, е почти немислимо парламентът да тръгне срещу волята на народа,” споделя Никос Скутарис, преподавател по право на ЕС в University of East Anglia, пред MarketWatch

След като Член 50 бъде задействан, Великобритания и ЕС имат две години, освен ако не бъде одобрено удължаване на срока, за да се разделят.

Отделна дискусия може да се води за предоговаряне на търговските споразумение между ЕС и Великобритания, според Кенет Армстронг, преподавател по право в Кеймбриджкия университет. Договарянето на нови условия може да отнеме няколко години.

Шотландско вето

Това е дори още по-малко вероятен изход. Според първия министър на Шотландия Никола Стърджън обаче полуавтономният парламент на страната има право да отхвърли гласуването във Великобритания (шотландските гласоподаватели твърдо подкрепиха оставането в ЕС).

“Шотладският парламент може да усложни нещата, но от правна гледна точка няма как да блокира брекзит,” смятат експерти.

Икономическите сътресения може да накарат британците да преосмислят решението си

При подобно развитие народният глас може да принуди правителството да преосмисли брекзит въз основа на това, че може да доведе до дългосрочна дестабилизация на британската икономика. Опасенията относно британската икономика определно са налице.

В понеделник Standard & Poor’s понижи AAA рейтинга на Великобритания. Същото направи и Fitch Ratings. Британският паунд пък продължи да поевтинява, като падна до 31-годишно дъно от под 1.32 спрямо долара.

Лека форма на брекзит

Частично или асоциирано членство. Великобритания може да сключи нова сделка с ЕС, която може да постави нова рамка на търговските й отношения с Европа. Според Скутари тази сделка може да прилича на по-различни отношения на ЕС с Норвегия и Исландия.

Както посочва статия в Telegraph, така нареченият норвежки модел “би изпълнил много от ключовите изисквания на гласувалите за излизане от ЕС. Великобритания ще се освободи от бюрокрацията на ЕС, както и от задушаващия ефект от общата политика на ЕС в областта на рибарството и земеделското стопанство. Страната ще остане част от единния пазар, без обвързаността й с политическия съюз.”

Въпреки това обаче си е брекзит. Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че Великобритания не би трябвало да очаква “да запази привилегиите” на членството си в търговския съюз, без задълженията, които носи със себе си това членство.

Повторно гласуване

Това е вариант на предходния сценарий. Според Financial Times ЕС може да направи отстъпка и да остави Великобритания в съюза при гарантирането на втори референдум. Тук се прави паралел с рефрендумите в Норвегия, където гласуваха против Маастрихтския договор в началото на 90-те години, и Ирландия, където гласоподавателите отхвърлиха Договора от Ница през 2001 г.

Авторът на статията Гидън Рахман също така застъпва позицията, че Борис Джонсън "поддържаше тезата за напускане на ЕС като гамбит за достигането на премиерския пост и може да промени нагласите си, след като се добере до него".

Петицията за организирането на нов референдум вече събра милиони подписи, но на този етап това може би е напразно. Това може да се промени, ако въпросът стане обект на по-ожесточени дебати. Британското правителство е в безпорядък, а оставката на Камерън остави Консервативната партия без лидер. Лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин пък изгуби вот на доверия вчера, което означава, че неговите противници в партията му ще се опитат да го свалят.

В Лондон вече се отрганизират протести в подкрепа на оставането на страната в ЕС, въпреки изхода от референдума.

Какъвто и да е изходът обаче, на пазарите изглежда им предстои дълъг и волатилен път. Щатският индекс Dow Jones падна с близо 900 пункта за два дни, а S&P 500 едва съумя да затвори над 2000 пункта, на фона на усложнената ситуация на пазарите след референдума.